AKTUELNO

Tradicionalna šetnja u okviru Evroprajda, koja je danima bila goruća tema u Srbiji, ali i šire, s obzirom na najave da će doći do eskalacije nasilja na ulicama, na sreću, osim sporadičnih incindenata, protekla je mirno.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, održavanje Evroprajda u Beogradu moglo je da posluži kao idealan poligon za obračun ekstremnih levičarskih i desničarskih organizacija povezanih sa stranim centrima moći i na istoku i na zapadu Evrope.

Šutanovac: Sukob modernog i konzervativnog

Dragan Šutanovac, nekadašnji ministar odbrane, nema dilemu, kako je rekao za Kurir, da se Srbija upravo "našla na udaru hibridnog rata onih koji bi da spreče dalje evropske integracije i našu zemlju ostave u stanju večitog unutrašnjeg sukoba između moderno razvijenog i tradicionalno konzervativnog."

- Ukoliko se društvo ne razvija i ne napreduje, nije moguće sačuvati ni tradicionalno, a da se ne nađemo u vrednosnom, ekonomskom i svakom drugom zaostajanju. Prajd je samo izgovor koji desničarske snage koriste, a suština su poruke koje su se čule tokom litija, a koje su bile vrlo eksplicitne. "Srbija, Rusija ne treba nam Unija", ruske i zastave novonastalih lažnih republika na teritoriji Ukrajine, nacionalistička retorika... Sve to jasno govori ko stoji iza protesta i čiji je interes da se Srbija prikaže kao ekstremno društvo koje ne razume ni vreme ni prostor u kome živimo - kazao je Šutanovac.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je i učestvovao u paradi, na pitanje da prokomentariše protest protiv Prajda proteklog vikenda, na kojem je bilo onih koji su nosili slike Vladimira Putina, rekao je da je svestan da "postoji određeni spoljni uticaj, uključujući i onaj iz Moskve".

Nije slučajno

S druge strane, Miroslav Bjegović, profesor bezbednosti, smatra da "nisu slučajno ambasade najrazvijenijih evropskih zemalja uticale da se održi Evroprajd".

- Čak smatram da su u određenom smislu uticale i njihove obaveštajne službe, s jedne strane da se izazovu nemiri u Beogradu, kako bi se pokazalo da Srbija nije demokratska zemlja i da nije u stanju da naš sistem bezbednosti zaštiti građane - rekao je Bjegović.

Upitan da li su potencijalni neredi odgovarali i "drugoj strani", s obzirom na to da su se među učesnicima litija vijorile i ruske zastave, Bjegović je rekao da je stav Ruske Federacije, odnosno mišljenje ruskih sledbenika da parada ponosa ne treba da se održi.

Foto: TV Pink Printscreen