AKTUELNO

Bokserice i slip gaće poskupljuju za čak 20 odsto, a proizvođači i prodavci to pravdaju višom cenom lastiša, koji se više koristi za muško rublje, a stiže iz Kine i Turske.

Rat u Ukrajini, posle svih mogućih poskupljenja, uticao je, verovali ili ne, i na cene muških gaća u Srbiji.

Bokserice i slip gaće poskupljuju za čak 20 odsto, a proizvođači i prodavci to pravdaju višom cenom lastiša, koji se više koristi za muško rublje, a stiže iz Kine i Turske. Oni dodaju da će neznatno poskupeti i ženski veš.

- Poskupljenja će uskoro uslediti jer su cene sirovina i same proizvodnje lastiša povećane, pa ne možemo više da držimo iste cene u maloprodaji. Smanjivali smo marže da ne bi bilo rasta cena, ali sad više ne možemo da izdržimo. Za ženski donji veš i ne trošimo toliko lastiša i materijala koliko kod muškog, tako da će muškarci uskoro plaćati višu cenu za donje rublje - kaže jedan prodavac.

Foto: Pixabay.com

Sve je poskupelo

Siniša Stanković, direktor kompanije iz Beograda, koja snabdeva domaću tekstilnu industriju sirovinama, kaže da su svi materijali koji se uvoze poskupeli.

- Znate i sami da je brojna roba poskupela. Sve utiče na krajnju cenu, posebno transport, koji je veoma poskupeo. Mi konkretno uvozimo materijale iz Kine i Turske i sve je to poskupelo za bar 20 odsto - objašnjava Stanković.

I Marko Bešević iz tekstilne kompanije iz Ivanjice kaže da su i materijali i repromaterijali koji se uvoze iz Turske i Kine skuplji.

- I pre rata je bilo poskupljenja, a posle izbijanja rata u Ukrajini poskupljenja su u vezi sa skupljim transportom. Svim materijalima je viša cena. To će morati da se odrazi na maloprodaju, bilo je već poskupljenja u maloprodaji, ali mislim da će i sada ponovo cene morati da odu naviše - ističe Bešević.

Za to vreme obični građani navode da će alternativno rešenje verovatno potražiti na pijacama, ili će gledati da postojeći donji veš što duže nose.

- Ići ću na pijacu da kupim gaće. Mogu da se nađu za 250 dinara jedne bokserice. Ukoliko cena i tamo skoči, krpiću stare - u šali kaže Beograđanin Petar Mirković.

Nema opravdanja

Iz Udruženja za zaštitu potrošača napominju da je nejasno zašto bi poskupeo samo muški donji veš, kao i zašto se baš sada kao razlog pominje skuplji lastiš.

Goran Papović, predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije, ističe da mu nije jasno zašto bi morao da poskupi samo muški donji veš, kao i da je pravdanje poskupljenja skupljim lastišom potpuno nerealno.

- Jasno mi je da se za muški donji veš potroši više lastiša i materijala nego za ženski, ali kako su oni izračunali da muški mora da poskupi, a ženski ne. Ispada da je tražnja za muškim vešom veća nego za ženskim, jer to je zakon ponude i tražnje, pa verovatno imamo više muškaraca. Takođe i pravdanje poskupljenja skupljom nabavkom, sirovinama i ratom u Ukrajini potpuno je neopravdano, jer tako za sve možete da kažete da su sirovine poskupele i bez ikakvog obrazloženja podignete cene - navodi Papović.

Foto: Pixabay.com

Šta je indeks muških gaća

Bivši šef američkih Federalnih rezervi Alan Grinspen sedamdesetih godina prošlog veka osmislio je ekonomsku zakonitost u čijem središtu je činjenica da muškarci smanjuju kupovinu novog donjeg veša kada se zabrinu za svoje finansije. Tako 'indeks muških gaća', to jest nagla tražnja za njima gotovo nepogrešivo najavljuje ekonomsku krizu.

Kada se ekonomski uslovi poboljšaju, potražnja za muškim donjim vešom će naglo porasti. Teorija posebno koristi samo donje rublje za muškarce, jer je veća verovatnoća da će žene novi donji veš smatrati neophodnim i u toku krize, dok muškarci pokušavaju da uštede odričući se donjeg veša.

Zagovornici ove teorije kažu da većina muškaraca doživljava donji veš kao luksuznu kupovinu i teži da smanji potrošnju tokom perioda ekonomske neizvesnosti.