AKTUELNO

Stotinu izlagača iz Srbije, Mađarske, Austrije i BiH na Novosadskom sajmu su proteklog vikenda posetiocima ponudili su opremu za lov, ribolov i boravak u prirodi .Istovremeno su izlagači na Sajmu ekologije napravili bogat program, pre svega za najmlađu publiku sa željom da ih upoznaju sa ekologijom, reciklažom, zaštitom životne sredine.

Prodato je Zastavinih 25 dugih cevi, i desetine pušaka drugih proizvođača. Najskuplji štap i najskuplja mašinica su i prodati-štap „lesath“ za 78.000, a mašinica „stela“ za 88.000 dinara. Veliko je bilo interesovanje za čizme, cipele, vodootporne jakne, municija, noževi.. Najskuplja puška – jednometni karabin vredan 1.770.000 dinara, nije našla kupca ali, kako izlagači tvrde-i za takve komade oružja se malo duže pregovara.

Foto: nsuzivo.rs/Ustupljene fotografije

IZLOŽBA LOVNE FAUNE REPUBLIKE SRBIJE

„Izložba lovne faune Republike Srbije“. Imala je skoro identičan izlagački koncept predstavljanja trofeja krupne divljači, predatora i krupnih zveri Srbije, kao ona kojom je prošle godine Srbija predstavljena na Svetskoj izložbi trofeja ONE WITH NATURE, u Budimpešti.

Posetioci su u Hali “Master” Novosadskog sajma, na površini od 480 m², mogli da vide 620 trofeja, a raznolikost biodiverziteta naše zemlje predstavljena je sa više od 50 dermopreparata krupne divljači.

Produkcija LOV I JOŠ PONEŠTO je program održala na otvorenom prostoru Novosadskog sajma. Posetilo ih je oko 300 dece za koje je organizovan lovački doručak, prezentacija vabljenja životinja, druženje sa sokolarima, defile sa 17 različitih rasa lovačkih pasa.

Jedna od tema Sajma bila je i afrička kuga svinja. Stručni skup je tim povodom pripremila Evropska agencija za bezbednost hrane.

Ribolovački savez Vojvodine je za decu organizovao školice ribolova, ali se u njihovoj organizaciji razgovaralo i o stanju voda, ribljeg fonda.

Foto: nsuzivo.rs/Ustupljene fotografije

SAJAM EKOLOGIJE

Podizanje svesti o primarnoj selekciji otpada izuzetno je važno, a kako bi se što više ljudi u to uključilo, na zajedničkom zadatku našli su se Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Gradsko zelenilo, Gradska čistoća, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“, kao i niz udruženja – Čepom do osmeha, Inženjeri zaštite životne sredine…

Tradicionalno je na Sajmu ekologije štand Gradske uprave za zaštitu životne sredine bio prepun dece, posebno učenika nižih razreda osnovne škole, za koje su organizovane brojne radionice.

U udruženju ČEPOM DO OSMEHA kažu da je 2.500 do 3.000 dece prošlo kroz njihov stand. Imali su oko 30 radionica, a na štandu u Hali “Master” sa najmlađim posetiocima, od recikliranog materijala su napravili 1.652 igračke.

Foto: nsuzivo.rs/Ustupljene fotografije

NOVINARI I LOVCI UKRSTILI VARJAČE

Za predstavnike medija je u petak, 30. septembra, organizovan PRESS trofej, takmičenje u kuvanju, riblje čorbe, koji je ove godine izazvao više interesovanja nego ikada pre. Mesta je ipak bilo za 24 ekipe, a pobedu su odnele Večernje novosti.

U kuvanju lovačkog paprikaša, dan kasnije oprobali su se predstavnici lovačkih udruženja, a pehar je otišao u Zrenjanin.

Lovačkih specijaliteta je bilo i u Lovačkoj kući – restoranu u kojem je bilo moguće probati specijalitete od divljači. Tokom svih dana radio je odlično i svakodnevno se tražilo mesto više.

Foto: nsuzivo.rs/Ustupljene fotografije

URUČENA ČETIRI VELIKA ŠAMPIONSKA PEHARA

Na ocenjivanju kvaliteta organizovanom povodom Sajma lova i ribolova i Sajma ekologije Velike šampionske pehare osvojili su JP Vojvodinašume, Petrovaradin i Grof MBM, Petrovac na Mlavi i Ana Jezdimirović, Novi Sad

Vojvodinašume, koje su obeležile 20 godina postojanja, Velikim mpionskim peharom su nagrađene za vrhunski kvalitet ocenjenih eksponata i izuzetno zapažen nastup na Novosadskom sajmu.

Diploma sa posebnim priznanjem pripala je Lovačkom savezu Republike Srpske u Bijeljini, Banjalučkom velesajmu i Humanitarnoj organizaciji “Čepom do osmeha”, Novi Sad.

Na svečanosti u Kongresnom centru “Master” uručene su i brojne Velike zlatne i Zlatne medalje.

Foto: nsuzivo.rs/Ustupljene fotografije

POKLON-IGRA NA SAJMU LOVA I RIBOLOVA I SAJMU EKOLOGIJE

Na Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije, za sve posetioce sa kupljenim ulaznicama Novosadski sajam je, u saradnji sa izlagačima, organizovao Poklon-igru.

Kuponi sa imenima srećnih dobitnika izvučeni su nedelju, 2. oktobra, u 16 časova, a imena dobitnika objavljena na sajtu Novosadskog sajma www.sajam.net.

Autor: