AKTUELNO

Nema šale!

Prema odluci o komunalnom redu u glavnom gradu, površine oko zgrada i njihove ograde moraju se držati u urednom stanju, a o tome su dužni da se staraju vlasnici, odnosno korisnici stambenog objekta. Pod površinom oko zgrade podrazumeva se preostali deo građevinske parcele na kojoj se ona nalazi, bilo da je ograđen ili neograđen. Da li se u okviru njega nalazi dvorište, bašta, vrt, interne saobraćajnice ili parkiralište takođe nije od značaja.

- Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke, u prvom stepenu vrši opštinska komunalna inspekcija - poručuju u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Ono što je stanarima zgrada verovatno najvažnije jeste pitanje novčanih kazni u slučaju neobavljanja ovih dužnosti.

- Ukoliko se površina oko zgrade ne drži u urednom stanju, predviđena je novčana kazna u iznosu od 100.000 dinara za pravno lice (Skupština stanara), 50.000 dinara za preduzetnika, dok je za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice predviđena kazna u iznosu od 10.000 dinara - ističu u Sekretarijatu.

Foto: Tanjug

Naravno pod ovim se ne misli samo na uklanjanje opalog lišća, već su komšije u obavezi da obavljaju čitav niz poslova. Od popravke i zamene oštećenih delova ograde, redovnog čišćenja površine oko zgrade, košenja trave, orezivanja žive ograde i drugog rastinja, uklanjanja korova, do održavanja betonske površine, trotoara, prilaznih staza i stepeništa, internih saobraćajnica, protivpožarnih staza, uklanjanja građevinskog i drugog otpada, kao i preduzimanja drugih radova kako bi prostor oko zgrade bio u urednom stanju.

U ovom poslu društvo im prave "Zelenilo" i "Gradska čistoća" koje se brinu o javnim površinama.

- Programom održavanja JKP "Zelenilo Beograd" u okviru javnih zelenih površina koje su obuhvaćene programom ovog preduzeća predviđeno je sakupljanje i odvoz opalog lišća sa travnjaka i čvrstih zastora. Sa sakupljanjem lišća se počinje u jesen tokom meseca novembra i decembra, a u skladu sa vremenskim uslovima se izvodi i tokom zimskih meseci - poručuju u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Oni ističu da intenzitet i dinamika sakupljanja lišća sa odvozom zavise od kategorije zelene površine, a u najviše kategorije svrstane su parkovske površine, parteri i skverovi i ove površine se u jesenjem periodu grabuljaju dva puta.

Svoju ulogu ima i "Gradska čistoća".

- Njihove ekipe vrše redovno održavanje javnih površina kao što su ulice, trotoari, trgovi, slobodni prostori između zgrada sa parking prostorima, podzemni prolazi, javna stepeništa i mostovi. Dinamika čišćenja, pranja i sakupljanja opalog lišća vrši se ručno i mehanički shodno planu i programu - kažu u nadležnom sekretarijatu.

#Beograd

#Kazna

#Komunalna policija

'