AKTUELNO

Još od vremena nekadašnje Jugoslavije, pa sve do današnjih vremena, Novosađanke su ostale poznate kao najlepše žene u državi. Naravno, ovo mišljenje je neformalno, ali toliko učestalo, da se nametnulo kao pravilo.

Veliki broj Novosađanki reći će vam da, u kojem god gradu da se pojave, ljudi se oduševe već samom činjenicom da su iz Novog Sada. Odmah se potežu priče kako ovde žive najprivlačnije žene, i to ne samo mlade devojke, već i dame u zrelim godinama.

Da li je zaista u pitanju fizička lepota ili je to kombinacija stila, ponašanja, simpatičnosti... pokušali smo da odgonetnemo kroz razgovore sa muškarcima i ženama iz različitih mesta.

– Novosađanke koje sam upoznala, a dolazilo ih je dosta u mesto na primorju u kojem živim, su izuzetno kulturne i fine. Nekako su u svemu umerene i čak sam uspevala da ih prepioznam i dok ne progovore. Fantastično obučene, doterane čak i na plaži, umeju da iskombinuju garderobu, a veoma su i negovane. Ovde ne govorim o "napumpavanju" i botoksu, već o prirodnoj lepoti istaknutoj na jedan blag, primeren način – priseća se Rada iz Crne Gore, koja je godinama radila u jednom kafiću na moru, dodajući da su ih Crnogorci oduvek obožavali.

Ipak, izgleda da novosadski naglasak baš leži uhu i da on doprinosi atraktivnosti naših sugrađanki.

– Dovoljno mi je da ih čujem kako pričaju i već mi deluju nekako ženstveno, nežno, mazno. Bukvalno odlepljujem na novosadski naglasak, naravno, samo kad su devojke u pitanju – kroz smeh kaže Ognjen, koji je na studije u naš grad došao iz unutrašnjosti Srbije.

Novosađankama su već dugo fascinirani Beograđani, pa su česte kombinacije Novosađanka – Beograđanin, jer oni, nekako, pre skupe hrabrosti da im priđu od njihovih sugrađana.

– Novosađanke imaju taj neki svoj stil, šmek, malo opušteniji od Beograđanki. Dosta su senzualne i ženstvene. To je moj utisak, ali i iskustva nekih mojih prijatelja su slična mojima. Mislim da sve to izbija u prvi plan, ruku pod ruku sa samom lepotom – opisuje Nenad iz Beograda.

Njegov sugrađanin Danilo zapazio je da stanovnice našeg grada posebno umeju da "uživaju u telesnim zadovoljstvima", ali da to "uopšte ne znači da su lako dostupne".

– Beograđanke i u krevetu razmišljaju kako im izgleda frizura i trude se da ostave utisak da su "ribe", dok Novosađanke opuste bez ustezanja. Tako da taj umiljat naglasak ume da prevari – tvrdi ovaj muškarac.

Gospodin u poznijim godinama, Mihajlo, imao je nekada veliku ljubav, Danicu iz Novog Sada. Tvrdi da je nikad nije zaboravio.

– Služio sam vojsku u vašem lepom gradu i tu sam upoznao dosta Novosađanki. Iako je to bilo pre više od tri decenije, mogu slobodno da kažem da takav buket lepote i finoće nigde nisam sreo. Jedna od njih mi je posebno prirasla za srce. Stasita, lepa, nežna, oličenje ženstvenosti, a pritom kulturna, pametna i načitana. Oduševljavalo me je što je bila u toku sa umetnošću i kulturom, posećivala je sve te događaje, sa njom je uvek imalo o čemu da se priča. Iako je prošlo mnogo vremena, nisam je nikad zaboravio, bila je prava dama, prava Novosađanka – konstatuje sagovornik za Moj Novi Sad.

U jednoj od ženskih Fejsbuk grupa nedavno se takođe povela polemika oko ovog fenomena i primetno je da žene mahom dele mišljenja muškaraca.

– Novosađanke prepoznajem iz aviona: po hodu, stavu, priči, odevanju ... Naglasak znamo svi nakon dve reči. Neki nas osuđuju da smo previše gorde i nepristupačne, ali mislim da to nije istina – napisala je Jelena P.

Što se same lepote tiče, mnogi smatraju da je mešavina naroda na prostoru Vojvodine učnila svoje, te da su Novosađanke pokupile najlepše od svih nacija.

"Drže do sebe", "Ponosne, ali ne i uobražene", "Spoj umilnosti i seksipila", "Prva klasa"... samo su neki od opisa za stanovnice našeg grada.

Poseban osvrt napravili bismo na starije sugrađanke, od kojih mnoge zaista vode računa o svom izgledu, intelektu i, shodno tome, i duhovnoj lepoti, pa većina nas zna neke gospođe koje su, čak, prevalile i 80, 90 godina, ali su u sebi zadržale ono damsko držanje.

Mlađe generacije, reklo bi se, nimalo ne zaostaju za svojim majkama i bakama.

– Ubedljivo su najzgodnije devojke iz NS. Zato moji drugovi i ja redovno dolazimo ovde u izlaske. Nagledamo se lepote, a ako imamo sreće, neke od njih i upoznamo, jer nisu tako nepristupačne kako se priča, tj. treba da nađeš pravi pristup i onda su super i vrlo prirodne – zaključuje Boris iz prestonice.

Dakle, nije sve isključivo u lepoti, jer pored pomenute kategorije, koja možda jeste najupadljivija, Novosađanke poseduju i puno toga što prija oku, uhu, duši... Nadamo se da će taj novosadski "faktor X" krasiti i neke naredne generacije...

Autor: