AKTUELNO

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ujutru magla, a u toku dana umereno oblačno i vetrovito.

Posle podne na zapadu Srbije, a uveče i tokom noći i u ostalim krajevima naoblačenje s kišom. Duvaće slab i umeren, u planinskim predelima povremeno jak južni i jugozapadni vetar, a u košavskom području jak jugoistočni, na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

Najniža temperatura od 3 do 10 stepeni, a najviša od 17 stepeni u Negotinskoj Krajini do 25 stepeni na jugu i jugoistoku Srbije.

U Beogradu će biti umereno oblačno, vetrovito, malo toplije i veći deo dana suvo. Kiša se očekuje uveče i u toku noći. Duvaće košava. Najviša temperatura 22 stepena.

Najhladnije jutros je bilo u Sjenici (-1), u Zaječaru (1), dok je u Leskovcu živa u termometru bila tri stepena iznad nule.

Oprez zbog magle

Ujutro u nizijama, po kotlinama i rečnim dolinama mestimično magla koja smanjuje vidlјivost na 200 do 800 metara, lokalno i ispod 100 metara.

U nižim delovima Beograda magla i smanjena vidlјivost na 800 metara. U košavskom području duva umeren i jak, a na jugu Banata i olujni jugoistočni vetar sa udarima oko 20 m/s.

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji, izuzev istočnog dela, upaljen je žuti meteo alarm. Upozorenje je na snazi zbog magle i visoke temperature, dok je u Banatu potreban oprez zbog olujnog vetra. Žuti meteo alarm znači da vreme može biti potencijalno opasno.

"Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se na sajtu RHMZ.

Vreme narednih dana

U narednom periodu očekuje s hladnije vreme sa maksimalnim temperaturama od 12 do 18 stepeni.

Kiša se u subotu očekuje u većini krajeva, na zapadu i jugozapadu Srbije sa količinom ponegde i preko 20 mm za 24 sata. Suvo će se zadržati samo na jugoistoku.

U nedelju i ponedeljak padavine će biti znatno slabijeg i lokalnog karaktera.

U utorak i sredu nakon jutarnje magle i niske oblačnosti u toku dana pretežno sunčano, a novo naoblačenje očekuje se krajem perioda.

Autor: