AKTUELNO

Treba li smrtna kazna da bude vraćena u srpsko zakonodavstvo?

Poslednje istraživanje je pokazalo da 54 odsto Srba podržava smrtnu kaznu, dok je 22 odsto je neodlučno.

Stavovi javnosti kao i struke su podeljeni. Da li je zatvorska kazna od 40 godina dobra zamena za smrtnu kaznu Pink je pitao advokate.

Foto: Printscreen

Advokat Marko Nicović smatra da za teška ubistva treba uvesti smrtnu kaznu.

- Dešava se da ubica izađe iz zatvora, zasnuje porodicu, ima svoj život, a žrtvi je tu mogućnost uskratio. Zbog neke pravde i ravnoteže smatrama da za teška krivična dela treba uvesti smrtnu kaznu. Recimo za ubistvo iz niskih bobuda, ubistvo dece, koristoljublje, silovanje sa smrtnim ishodom... - rekao je Nicović.

Foto: Printscreen

- Ako neko siluje dete i ubije ga ne postoji razlog dopustiti mu da živi, ili pocini ubistvo iz koristoljublja - podvukao je Nicović.

Advokat Toma Fila se, međutim, oštro protivi uvođenu smrtne kazne, ukazujući na mogućnost brojnih političkih zloupotreba

- Ako ste hrišćani ,samo Bog ima pravo da uzme život - naveo je Fila i dodao da se u Kini dnevno veliki broj smrtnih kazni, veliki broj čeka na izvršenje smrtne kazne u SAD, ali da stopa kriminaliteta u tim zemljama nije smanjena. Pravnik Marko Sekulić smatra da je zatvor od 40 godina dobra zamena za smrtnu kaznu.

Foto: Printscreen

- Moramo znati da ako težimo EU, ne možemo uvesti smrtnu kaznu. Desili su se brojni teški zločini, pa i ja na mah, ljudski pomislim da taj čovek i treba tako da završi, ali mislim da to nije ispravno - rekao je Sekulić i dodao da se u svetu godišnje izvrši oko 1.500 smrtnih kazni.

#Kazna

#Smrt

#Ubistvo

'