AKTUELNO

Potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović je pozvao danas vozače u Srbiji da u periodu od 1. novembra do 1. aprila koriste zimske gume na svojim vozilima ističući da to treba da urade ne zbog saobraćajne policije već zbog sebe, svojih najmililijih i drugih učesnika u saobraćaju

Stefanović je podsetio da su zimske gume obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila na sva četiri točka kada na kolovozu ima snega i leda, kada se to i kontroliše.

On je kazao da samo ta jedna stvar - korišćenje zimskih pneumatika može da zaštiti nečiji život i da se zaustavni put vozila može skratiti i za više od 10 metara.

- To znači da ćete možda uspeti da izbegnete nekog pešaka koji je istračao na kolovoz ili drugo vozilo koje je naglo zakočilo. To može da bude razlika između života i smrti. Probaćemo da ubedimo vozače da to čine i da to treba da rade zbog svojih života, a ne zbog saobraćajnog policajca - zbog sebe i svojih članova porodice. Ako to ne uradite možda ćete se kajati čitavog života - naveo je Stefanović.

Za nekoliko nedelja izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima biće usvojene u skupštini za nekoliko nedelja, najavio jeStefanović. Ministar je istakao da se tako povećava bezbednost građana Srbije i da će tim zakonom biti značajno smanjene kazne za administrativne prekšaje, ali da se pooštravaju za prekršaje koji direktno utiču na bezbednost, na primer vezivanje pojaseva i nošenje kacige za motocikliste.Stefanović je istakao da je cilj izmena zakona dostizanje evropskih standarda, kako bi se sačuvali životi građana Srbije u saobraćaju. - Najlkaše je vozačima da ne plate nijedan dinar, tako što će poštovati propise. Time će sačuvati život i sebi i drugim u saobraćaju - istakao je ministar policije. Na primer, vozači će morati redovno da čiste tablice, a Stefanović kaže da svaki kriminalac da ne bi bio uhvaćen prvo zaprlja tablice. - Kada se nešto desi, onda se svi pitaju - kako niko nije video tablice - ukazao je ministar policije. Zakon, dodaje, predivđa više smanjivanja kazni za određene administrativne prekršaje. Na primer, kada zaboravite da zamenite vozačku odnosno saobraćajnu dozvolu, nema više oduzimanja poena niti drastičnih kazni pošto to ljudi uglavnom ne rade namerno. Poštujte propise i nećete plaćati ništa, poručio je Stefanović. Ministar je rekao da ne daju samo represivne mere rezultate i podsetio da u osnovnim školama MUP uči decu u četvrom i šestom razredu kako da budu sigurnija u saobraćaju. Vlada Srbije je 26. oktobra usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Iako je načinjen značajan pomak u pogledu povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja, rizik stradanja u saobraćajnim nesrećama u Srbiji je višestruko veći u odnosu na države sa razvijenim i stabilnim nivoom bezbednosti saobraćaja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

#Automobil

#Vozač

'