AKTUELNO

Pasjačka ulica u Prokuplju, poznata je po mnogo čemu, pre svega po jedinstvu njenih stanovnika, ali najlepše od svega je što su u ovoj ulici "rode" bile vredne, te ima devet pari blizanaca!

Oni nisu u srodstvu jedni sa drugima, ali prosto, izgleda da ovu ulicu hoće deca! U različitim životnim dobima, svi i dalje žive u istoj ulici, sreću se svakodnevno, ali priznaju uopšte nisu ni razmišljali da su po blizancima prepoznatljivi. Najstarija su braća Predrag i Nenad Jovićević po šezdeset i tri godine, a najmlađi Despot i Maksim Mandić koji su stari po mesec i po dana.

- Da,da, sada kada kažete, shvatam da je tako. Brat i ja smo sada najstariji i ponosni smo na to - kaže Predrag Jovićević.

Misli da ne bi mogao da zamisli da je drugačije, jer je najčvršćim vezama vezan za svog brata Nenada. Zajedno su završili i mašinstvo, trenirali fudbal, bukvalno se čitavog života nisu odvajali i sada sa svojim porodicama žive u istoj kući. Ne moraju, kao jednojajčani blizanci ni da razgovaraju, jer uvek znaju misli jedan drugog.

- Ranije kada nas roditelji razdvoje, uvek znamo šta osećamo. Kada se jedan razboli, odmah i drugi. Prosto, to je neraskidiva veza - dodaje Nenad.

U njihovoj porodici je uobičajno da se rađaju blizanci, pa su i braća od rođenog strica takođe blizanci. Njihova deca još uvek nemaju svoje porodice, jer se školuju, ali se Jovićevići nadaju da će ih u budućnosti još biti.

I ostali su isti. Milovan i Miloš Čomić koji imaju po dvadeset i tri godine takođe su neprestano zajedno. I oni su sportisti, ali gimnastičari. Žive u istoj kući i ne planiraju da se odvajaju.

- Lepo je imati blizanca, jer uvek imaš na koga da računaš. To je poseban odnos, koji nam ne smeta u daljem životu, ali nam mnogo pomaže - objašnjava Milovan svoju vezu sa bratom.

Tu su i Ivan i Ivana Jovanović, Maja i Miloš Milosavljević čiji je brat Marko dobio blizance, pa pojačao porodičnu tradiciju i obogatio ovu ulicu. Dalje u Pasjačkoj žive i Miloš i Milan Simonović, pa četvorogodišnji Ignjat i Mijat Milenković.

- Ponosni smo na naše četvoro dece, a Ignjat i Mijat su rođeni iz treće trudnoće moje supruge. Smatram da u komšiluku treba da ima što više dece, jer nema ništa lepše nego kada svi izađu i igraju se. To detinjstvo čini bogatijim - kaže Danijel Milenković, Ignjatov i Mijatov otac, koji dodaje da i u njegovoj i u supruzinoj porodici ima još po jedan par blizanaca.

Iako svi liče, komšije ih bez problema razlikuju, a svi se slažu da su svi blizanci vaspitani, pametni, druželjubivi i nenametljivi i da su ponosni na njih.

Za naše sagovornike ova ulica i život u njoj je uobičajna stvar, ali kada se pogleda sa strane, oni su posebni. Šta je uticalo na to, ne znamo, verovatno samo splet okolnosti, ali su je obeležili i po svoj prilici, biće ih još!

Autor: