AKTUELNO

Terenski popis stanovništva sinoć u 20 časova zvanično je završen, a u narednih deset dana svi koji nisu popisani moći će da se jave na dežurne brojeve telefona koje će do kraja dana, na svom sajtu, objaviti Republički zavod za statistiku, za svaku svoju područnu jedinicu.

Ovo je potvrdila Snežana Lakčević, pomoćnik direktora RZS, zadužena za Sektor društvene statistike.

Istovremeno, ovih dana kreće i postpopisna anketa. Reč je o istraživanju nezavisnom od popisa, koje sprovode sve zemlje, pa i Srbija od 1953. godine. U 250 izabranih popisnih krugova širom zemlje u naredne dve nedelje popisivači će ponovo izaći na teren i na osnovu njihovih rezultata dobiće se procena koliko su pouzdani, prethodno prikupljeni, popisni podaci.

- Na prošlom popisu kao najpouzdaniji ispostavili su se podaci o starosti i polu, a nešto manje kredibilni, iako u okviru poželjnih okvira, bili su oni o broju soba u stanu - objašnjava Lakčevićeva.

Inače, terenski rad na popisu najduže je trajao u Beogradu, punih sedam dana duže, a u pomoć je priteklo i 300 najuspešnijih popisivača iz drugih mesta. Pa ipak, posao u glavnom gradu nije svuda okončan, jer još ima nekih zgrada novijeg datuma do kojih se na terenu nije stiglo, jer ne postoje na popisnim spiskovima. To je slučaj sa jednom novogradnjom u Pčinjskoj ulici, na Zvezdari, čiji stanari su nam prijavili problem.

Upravo zbog ovakvih situacija uvedeni su dežurni brojevi telefona za svaku područnu jedinicu, pa će se popis za nepopisane obaviti telefonski. Takođe, u funkciji je i dalje Info-centar RZS na broju 080 0444005, a svi pozivi su besplatni.

Popis je trebalo da bude završen 31. oktobra, ali je između jednog i sedam dana produžen u Beogradu, Užicu, Valjevu, Smederevu, Pančevu, Šapcu, Novom Sadu, Subotici i Novom Pazaru.

LEPŠI POL BROJNIJI

Preliminarni rezultati ukupnog broja stanovnika biće objavljeni početkom decembra, potvrđuje Lakčevićeva. Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, po prvim rezultatima Srbija ima oko 6,5 miliona žitelja. Kako je sredinom godine RZS objavio, procenjeni broj stanovnika u 2021. bio je 6.834.326, samo na osnovu prirodnog priraštaja i unutrašnjih migracija, bez spoljnih. Od toga 51,3 odsto čine žene, a 48,7 odsto muškarci.

Autor: