AKTUELNO

Kada dođu praznici idealno je da padnu u petak ili ponedeljak kako bi zaposleni dobili produženi vikend, kao što je sada slučaj.

Naime, zvanično su neradni petak 11, subota 12. i nedelja 13. novembar. Ako nešto treba da završite u nekoj državnoj službi, bilo da je reč o opštinskom, gradskom ili republičkom nivou, to ćete teško obaviti u petak jer je za njih to neradni dan.

Zatvorene će biti i banke i pošte, osim onih dežurnih i onih smeštenih u tržnim centrima, a građani bi trebalo da znaju i da u petak neće raditi škole i vrtići. Dakle, ako radite moraćete da organizujete "baka servis" ili da nađete neku drugu varijantu.

Ako je za utehu, ne morate da brinete za šoping i provod. Naime, skoro sve prodavnice će imati uobičajeno radno vreme, baš kao i tržni centri, dok je najšarenije kod pekara jer će neke biti zatvorene, a neće će raditi kao i bilo kog drugog dana.

Konačno, gradski prevoz će funkcionisati po redukovanom, nedeljnom redu vožnje, a taksisti će naplaćivati drugu, skuplju tarifu.

PRODAVNICE

Za snabdevanje nećete imati probleme pošto će skoro svi supermarketi i manje prodavnice raditi po uobičajenom radnom vremenu. Jedino bi pojedini manji objekti mogli da ostanu zatvoreni.

Foto: Tanjug/Strahija Aćimović

TRŽNI CENTRI

Kako tržni centri skoro uvek rade i za vreme praznika, ovaj petak biće vam idealan za još jedan šoping. Dakle, svi će biti otvoreni kao i bilo kog drugog dana.

PIJACE

Pijace će u petak imati redovno radno vreme, baš kao i tokom vikenda.

ŠKOLE

I osnovci i srednjoškolci će imati produženi vikend, jedini predah do novogodišnjih praznika. U školske klupe će se vratiti u ponedeljak 14. novembra.

BANKE

Većina banaka neće raditi, pa je najpametnije da svoja zaduženja završite do četvrtka. Otvorene će biti one u tržnim centrima.

POŠTE

Većina pošti će biti zatvorena do ponedeljka, sa izuzetkom dežurnih po tržnim centrima. Ipak, kao i za sve praznike, jedina “sigurica” vam je Glavna pošta u Takovskoj koja radi 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Foto: Univerzum HD Media

VRTIĆI

Da i vaspitači znaju za odmor, u prilog ide činjenica da će i vrtići tokom ovog praznikam od petka do nedelje, biti zatvoreni. Ko ipak mora da radi, najbolji način za čuvanje deteta, biće opcija baka i deka.

PREVOZ

Javni gradski prevoz će funkcionisati po subotnjem ili nedeljnom redu vožnje (zavisno od grada), pa na ulicama možete da očekujete manji broj autobusa, tramvaja i trolejbusa.

Vozila na minibus ekspres linijama neće saobraćati tog dana, osim na liniji A1 (Trg Slavija – Aerodrom "Nikola Tesla"), na kojoj će biti primenjen red vožnje za radni dan, navedeno je u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz.

TAKSI

Foto: Univerzum HD Media

Taksisti će u petak sve vožnje naplaćivati po drugoj, skupljoj tarifi. Ona važi za noćne i vožnje tokom praznika.

PARKING

"Parking servis" u Beogradu, kao i za sve druge praznike, u petak neće naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada. Garaže i parkirališta će biti otvorene kao i uvek.

Dan primirja

Tog 11. 11. 1918. na stolu specijalnog vagona maršala Ferdinanda Foša sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Autor: