AKTUELNO

Cene nekretnina nisu porasle samo u Beogradu, već i u ostatku Srbije, ali još uvek je cena najviša u prestonici. Najskuplji kvadrat u Srbiji je i dalje u centru Beograda, koji je u januaru porastao za 1,11 odsto i tako se popeo na nivo od 2.633 evra.

To znači da ako biste želeli da kupite stan po ovoj ceni kvadrata, on će vas koštati 263.300 evra. Tako jedan stan u Beogradu, na Vračaru kod Kalenić pijace košta 260.000 evra, i ima 82 kvadrata. Uknjižen je na 77 metara kvadratnih i renoviran je pre 20 godina. Za taj novac možete da kupite, verovali ili ne, celo selo u Španiji. Salto de Kastro, selo na severozapadu Španije, prodaje se po ceni od 260.000 evra.

Smešteno na granici sa Portugalom u provinciji Zamora, oko 300 kilometara od glavnog grada Madrida, selo ima mnogo zgrada koje se mogu naći u tipičnom španskom gradu: hotel, crkva, škola, javni bazen, 44 kuće i kasarna u kojoj je nekada bila civilna garda.

Ali ono što selo nema su stanovnici. Salto de Castro je napušten više od tri decenije. Sadašnji vlasnik je kupio selo početkom 2000-ih sa namerom da ga pretvori u turističku destinaciju.

Međutim, kriza evrozone onemogućila je uspeh plana. "Vlasnik je sanjao da ima hotel tamo, ali je to stavljeno na čekanje. I dalje bi voleo da vidi kako se projekat ostvaruje", rekao je Roni Rodrigez iz Rojal Investa, koji zastupa vlasnika.

Na sajtu Idealista vlasnik, koji ima 80 godina, napisao je da prodaje selo jer živi u gradu i ne može sebi da priušti da ga održava. Oglas je izazvao veliko interesovanje, a pregledan je više od 50.000 puta otkako je objavljen pre nedelju dana.

Autor: