AKTUELNO

Zbog nasilja u porodici od početka godine život su izgubile 23 žene. Udruženje Fenomena pokrenulo je projekat pružanja besplatne pravne pomoći za žrtve porodičnog nasilja uz podršku UN WOMEN - Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i EU.

Jelena Čanović Spasojević, asistentkinja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, rekla je za Pink da su partneri na ovom projektu tri pravna fakulteta, iz Kragujevca, Beograda i Novog Pazara, kao i advokatske komore tj. advokati iz ovih gradova.

- Sama ideja da pokrenemo ovaj projekat sazrela je sa donošenjem zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koij je stupio na sangu 1. oktobra 2019. godine, a mi smo počeli da realizujemo ovja projekat dve godine nakon usvajanja, u jesen prošle godine - kaže ona.

Foto: TV Pink Printscreen

Projekat besplatne pravne pomoći je još uvek u toku, ali su sada iz Udruženja pokrenuli još jedan projekat "Imaš pravo na podršku".

Kako je navela, udruženje Fenomena je u okviru projekta uradilo istraživanje, a preliminarni rezultati su poražavajući.

- Preliminarni podaci nam govore da mali broj građana i građanki zna da imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć - kaže ona i dodaje:

- Od četvrtine slučajeva koji su se javili, odnosno jedne petine, advokati su se izjasnili da je ta petina koja je prijavila nasilje su zapravo bili muškarci - Čanović dodajući da su podaci još uvek u fazi obrade i da će biti naknadno objavljeni.

Ona je rekla da su prema statističkim podacima ipak žene te koje su ugroženije.

- Upravo je to Fenomena imala na umu da vidi kako se primenjuje Zakon, naš cilj je da se taj Zakon približi građanima i da se oni informišu - rekla je Čanović i podsetila da sve žene koje žele a prijave žrtve porodičnog nasilja mogu to učiniti na sajtu www.pravneinformacijezazrtvenasilja.rs

Na tom sajtu mogu se naći detaljne informacije o proceduri za dobijanje besplatne pravne pomoći pri pokretanju i vođenju sudskog postupka, dobijanju adekvatne zaštite i ostvarivanju prava na advokata, podseća Čanović.

#Fenomena

#Nasilje

#Podrška

#pravna pomoć

#udruženje