AKTUELNO

Direktor Gradske toplane istakao je da je sa ovim pojeftinjenjem, Niš jedan od gradova u Srbiji sa najnižom cenom grejanja.

Gradsko veće Niša usvojilo je predlog Nadžornog odbora Gradske toplane o pojeftinjenju varijabilnog dela cene grejanja za 6,67 odsto i fiksnog dela cene za 4,2 procenta.

U predstojećeoj grejnoj sezoni Nišlije će kilovat utrošene toplotne energije plaćati 5,04 dinara, umesto kao do sada 5,4 dinara, dok će po kvadratu plaćati 27,08 dinara, umesto dosadašnjih 28,26 dinara.

Direktor Gradske toplane Predrag Milačić rekao je da je smanjenje cene grejanja omogućeno boljim radom tog preduzeća u prethodnom periodu, između ostalog i uštedom energenata, smanjenjem curenja u sistemu i boljim podešavanjem kotlova.

Foto: Tanjug

Milačić je izjavio da će korisnici daljinskog grejanja u Nišu predstojeće grejne sezone imati cene grejanja koje su među najnižim u Srbiji.

- U Beogradu grejanje košta 108 dinara po kvadratu, a kada bi se naša cena prevela na kvadrat iznosila bi 71,96 dinara, što je za 30 odsto manje nego u Beogradu - rekao je Milačić.

On je kazao da će Gradska toplana pomoći porodicama koji žive u energentski neefikasnim zgradama u kojima je potrošnja toplotne energije značajno veća od prosečne, a takvih je u Nišu 2.260.

- Ta domaćinstva biće u obavezi da plaćaju račune koji dostižu najviše prosečnu potrošnju uvećanu za 20 procenata. Svaki procenat potrošnje iznad tih 20 ići će na teret Gradske toplane - rekao je Milačić.

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od energetske efikasnosti objekata, potrošnja toplotne energije u Nišu kreće se od 44 do 219 kilovata po kvadratu, a prosečna potrošnja iznosi 127,3 kilovata po kvadratu.

Pročitajte još: U Beč iz Jagodine otputovalo 550 studenata (FOTO+VIDEO)

#Cena

#Grejanje

#Niš

'