AKTUELNO

JKP "Beograd put" dobilo je deset novih vozila koja će, prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, omogućiti veću efikasnost prilikom čišćenja snega, a mogu da se koriste i tokom letnjih meseci.

- Još jedno obećanje smo ispunili - deset novih velikih kipera za zimsku službu za 'Beograd put'. Ovo je prva velika nabavka od 2008. godine...ovih deset velikih kipera će nam omogućiti da budemo mnogo efikasniji prilikom čišćenja snega, rekao je Mali novinarima, nakon obilaska zimske baze JKP "Beograd put", ispod mosta "Gazela".

Navodeći da vozila mogu da se koriste i tokom letnjih meseci, odnosno svih 12 meseci u godini, Mali je ocenio da je ova nabavka velika stvar za naš grad, te da će sledeće godine biti nabavljeno još 15 novih vozila - deset velikih kipera i pet manjih.

- Unapređujemo rad 'Beograd puta', unapređujemo rad zimske službe. Juče smo imali sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije, a tema je bila koliko smo spremni za zimu. Sva javna komunalna preduzeća polako, ali sigurno idu ka tome da u roku od dve do tri nedelje napravimo smotru i da usvojimo operativni plan rada tokom zime i budemo poptuno spremni za sneg, rekao je Mali.

Prosečna starost kamiona u preduzeću "Beograd put" je 14 godina, rekao je Mali i dodao da to dovoljno govori sa koliko teškoća su radnici u tom preduzeću radili i koliko su snage i energije ulagali iz godine u godinu kako bi Beograd bio čist tokom snežnih padavina.

- Sada konačno imaju i kamione u kojima grejanje radi čak i kada kamion nije upaljen. Na zadnjem delu kamiona nalaze se senzori koji utvrđuju kolika je temperatura na asfaltu, pa ako senzor utvrdi da je temperatura asfalta niža onda se automatski posipa so, naveo je Mali.

On je dodao da se na taj način štedi 20 do 30 odsto na soli zato što se ona ne posipa bez razloga.

- Polako ali sigurno unapređujemo rad svih delova našeg komunalnog sistema, rekao je gradonačelnik i dodao da očekuje da će u sledećih nekoliko meseci i JKP ''Gradska čistoća" dobiti deset kamiona koji takođe mogu da se koriste za zimsku službu.

- Kao nikada do sada unapređujemo i taj aspekt rada naših komunalnih organa kako bi građani bili zadovoljniji i kako bi naš grad mnogo brže bio očišćen od snega, kada padne, zaključio je Mali.

Pročitajte još: Dačić: Surinam pokazao da je moguće ići i u obrnutom smeru

#Siniša Mali

'