AKTUELNO

Tokom zimskih meseci koji su pred nama sve je manje sunca, pa i vitamina D. Kada možemo da posumnjamo da nam nedostaje ovaj vitamin?

Na ovo pitanje odgovorila je dr Danijela Jevtić iz Hitne pomoći Beograda.

"Vitamin D jedan je od bedema našeg zdravlja, a simptomi da nam on nedostaje u organizmu ponekad mogu biti nesanica, hrkanje, prekidi u snu, znojenje čela, znojenje lica, bolovi u mišićima, teško ustajanje, bolovi u donjoj karlici, sklonost ka infekcijama naročito respiratornim, sporo zarastanje rana", istakla je dr Danijela.

Napominje da sa godinama u organizmu opada nivo D3 vitamina, kao i da gojazne osobe imaju takođe manjak tog vitamina. Veoma često ovaj pad prati i hipertenziju, karcinome creva, dojke, prostate, autoimunebolesti, opadanje kose, a javlja se i osećaj patološke gladi.

Biometeorološka prognoza za sutra

Očekivana meteorološka situacija nepovoljno će uticati na astmatičare, nervno labilne i srčane bolesnike. Meteoropatske reakcije osetljivih osoba biće jače.

"Čovek u organizmu treba da ima od 70 do 120 jedinica vitamina D. Uglavnom ovaj vitamin unosimo putem sunca, kao D3 vitamin. Poželjno je jednom godišnje uraditi analizu nivoa D3 vitamina u telu", rekla je dr Danijela Jevtić.

Autor: