AKTUELNO

U bazu Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova isporučen je danas i treći, multifunkcionalni Erbasov helikopter „Super Puma“ X-215, čime je ova jedinica osnažena i modernizovana jednim od najboljih tipova ovih letelica.

Erbasov helikopter „Super Puma“ X-215 karakteriše sistem digitalne avionike, četvoroosni autopilot, a maksimalna brzina je 252 kilometra na čas.

Maksimalna poletna nosivost helikoptera je 9.300 kilograma, a ovu letelicu karakteriše i mogućnost prevoženja 22 putnika, podvesna brava za nošenje spoljnjeg tereta i vedra za gašenje požara, kao i bočna dizalica nosivosti 272 kilograma.

Takođe, helikopter „Super Puma“ X-215 ima svetlo za pretraživanje i identifikaciju objekata na zemlji, medicinski komplet za zbrinjavanje i hitnu medicinsku evakuaciju više osoba, opremu za letenje u uslovima mogućeg zaleđevanja i mogućnost noćnog letenja.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić istakao je da je reč o helikopterima koji mogu izuzetno da doprinesu u borbi protiv požara, s obzirom da im je kapacitet vedra četiri i po tone vode.

Autor: