AKTUELNO

Oko 17 do 20 posto parova ima problem u vezi sa začećem

U subotičkoj bolnici nedavno je počeo da radi Centar za vantelesnu oplodnju, kao sedma državna institucija u toj oblasti, a druga u Vojvodini. Prvi rezultati Centra su ohrabrujući.

Posle desetogodišnjih napora idejnog tvorca Centra, primarujusa doktora Aleksandra Radulovića i ulaganja države, pokrajine i grada od pola miliona evra, Centar za vantelesnu oplodnju u subotičkoj bolnici u oktobru je primio prve pacijente.

"Već imamo prvih trudnoća i zamrzavanja embriona", kaže primarijus doktor Aleksandar Radulović, načelnik Centra za vantelesnu oplodnju i dodaje da je procenat uspešnosti vantelesnih oplodnji veći kod mlađih pacijentkinja, prenosi javni servis.

Stručni tim subotičkog centra potpomognut je 40-togodišnjim iskustvom nemačkog embriologa doktora Alfreda Knivalda, a u subotičkoj bolnici ističu i svesrdnu stručnu pomoć koju su dobili od valjevske bolnice.

"Oko 17 do 20 posto parova ima problem u vezi sa začećem tako da ceo ovaj region koji broji oko 250 hiljada ljudi ima priliku da dođe, ali ono što je još bitnije svi građani y Republici Srbiji će imati pravo da apliciraju", navodi dr Saša Dželebdžić, direktor Opšte bolnice u Subotici.

Doktor Radulović smatra da je centar po opremljenosti i kadrovima na nivou najboljih domaćih i evropskih institucija te vrste.

"Mislimo da ovaj centar može već u nekim standardima da naprvi više stotina ciklusa godišnje", smatra primarijus dr Aleksandar Radulović, načelnik Centra za vantelesnu oplodnju.

Sem ulaganja u opremanje Centra za vantelesnu oplodnju, lokalna samouprava obezbeđuje sredstva i za druge mere pronatalitetne politike.

"Izdvajamo blizu 30 miliona dinara u gradskom budžetu za jednokratnu pomoć trudnicama i za pomoć pri rođenju, za roditeljski dodatak za rođenje prvog deteta", kaže Jasmina Stevanović, sekretarka za društvene delatnosti, Grada Subotice.

Procena je da će poslednji popis stanovništva u Subotici prikazati opadanje broja stanovnika. Funkcionisanje Centra sa modernom biomedicinskom tehnologijom stvara nove mogućnosti za da se populacija uveća.

Autor: