AKTUELNO

Grejna sezona i naše ponašanje u njoj su takvi da ćemo verovatno i ove godine imati dosta požara u stanovima, upozoravaju iz Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda.

Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda rekao je za Pink da je od početka godine njihova brigada intervenisala 5.000 puta, a u dve trećine slučajeva to su bili požari, kojih često ima tokom grejne sezone.

- Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd intervenisala je ukupno 5.000 puta u toku ove godine, što je broj koji je sličan prošlogodišnjem koji iznosi 5.500 za celu godinu, a dve trećine su požari koji su u Beogradu u najvećem delu na stambenim objektima - rekao je Majstorović.

On je naveo da je u tim požarima postradalo 16 osoba, povređeno je 65 lica, a vatrogasci spasioci spasili su od vatre 71 osobu.

- To su brojke koje bi ja voleo da su mnogo manje, što se tiče stradalih trebalo bi da bude nula - kaže Majstorović.

- Iz tog razloga Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije je pokrenulo jednu kampanju pod nazivom "Sačuvajmo se od požara"

Kako je rekao, vatrogasci spasioci Beograda i Srbije se ne bave uzrokom požara, to je pravni postupak koji rade stručne ekipe MUP-a, ali kada govorimo o uzrocima, uzrok u preko 95 odsto slučajeva ljudski faktor.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo krivi za nastanak požara, ono što preostaje u onih 5 odsto to su elementarne nepogode. U poslednje vreme povećani su udari groma i požari na instalacijama na krovovima kuća, ali mi smo ti koji pogrešno rukujemo eketričnim uređajima. Sve to govori da moramo povećati svest o načinu kako se odnosimo prema požaru, kroz preventivno delovanje. Sektor za vanredne situacije će pokušati u nekom narodnom periodu kroz edukaciju naših sugrađana svakako raditi na tome - dodaje Majstorović.

Kako je rekao, svaki požar je poseban, ali osnovni saveti je da građani pozovu 193.

- Procenite da li možete da požar ugasite sami, a de ne ugroze svoju i tuđu bezbednost. Zatvorite sva vrata, ako možete isključite struju i paralelno sa tim pozovite 193 - kaže Majstorović ukoliko se desi požar u stambenoj jedinici građana.

On je naveo da se problem javlja kod zajedničih prostorija, dodajući da ima svetlih primera gde upravnici zgrada rade profesionalno i edukaciju stanare.

Majstorović podseća da dolazi period koji pored grejne sezone, gde imamo dimnjake koji nisu očišćeni, koji se vrlo lako mogu zapaliti.

- Ono što je bitno jeste da delujemo preventivno. Ajmo da preventivno očistimo te dimnjake i sprečimo požare - kaže Majstorović.

#Beograd

#Vatrogasci

#Vatrogasno-spasilačka brigada

#požari