AKTUELNO

U Knjaževcu su potpisani ugovori sa predstavnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koji su aplicirali na Konkurs za dodelu subvencija za nabavku opreme za preradu na gazdinstvu iz sredstava budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac u 2022. godini.

Na ovaj konkurs javilo se 32 korisnika, a potpisivanju ugovora prisustvovao je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić sa svojim saradnicima.

- Za ovaj konkurs koji je tretirao nabavku opreme za preradu na gazdinstvu izdvojeno je 5 i po miliona dinara i to je, uz subvencije za zasade voća, najveći konkurs po obimu sredstava. Drago mi je što vidim da je ukupna vrednost investicija koju ćemo pomoći ovim sredstvima trostruko veća od sredstava koja smo mi izdvojili. Naš cilj je da sledeće godine, kada bude ovaj konkurs za ovu namenu raspisan, vas bude makar duplo više. Ne želimo više da naši poljoprivrednici svoje proizvode daju kao sirovinu i bivaju ucenjivani od strane otkupljivača, već da upravo preradom na gazdinstvu postignu bolju zaradu, da se otrgnu iz ruku onih koji ucenjuju, naročito voćare, sa otkupnim cenama, rokovima -rekao ej Đokić i dodao:

- Želimo da, ako ne sve, makar deo svoje sirovine i svojih proizvoda pretvorite u poluproizvode ili u gotove proizvode i da na taj način zaradite mnogo više nego što biste zarađivali samo predajući sirovinu. Mi smo ove godine izdvojili više od 25 miliona dinara za podršku svim projektima i svim merama koje smo tretirali našim programom.

Kako je Đokić najavio, sledeće godine će izdvojiti još više para.

- Bilo bi jako dobro kada biste i vi uticali svojim primerima dobre prakse, a naš je zadatak da neke mlade ljude, možda početnike dovodimo u vaše pogone, preradne kapacitete da vide da to nije tako strašno ni komplikovano i da proizvodnja gotovih proizvoda od voća ne podrazumeva nužno milionske investicije, hiljade kvadratnih metara hala, na desetine uposlenih, već da jedna dobro organizovana porodica, kao što su uglavnom vaše, uz možda malu pomoć još ponekog, može da napravi gotov proizvod koji je i te kako konkurentan, kvalitetan, pristupačan i isplativ za onog ko proizvodi - rekao je Đokić.

#Milan Đokić