AKTUELNO

Beogradski penzioneri od 1. novembra mogu da koriste specijalne, personalizovane kartice, kojima će moći da ostvare popuste prilikom kupovine u prodavnicama i apotekama, a imaće i jeftinije karte za sportske centre, muzeje i pozorišta.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević komentarisao je uvođenje Senior kartica za beogradske penzionere.

- Ideja Senior kartica je odlična i treba da im maksimalno izađemo u susret. Očekujem da proširimo ideju i na druge gradove, jer je interesovanje ogromno u Beogradu, što pokazuje da je ideja odlična - rekao je Đorđević.

Kako je objasnio, procedura za njeno dobijanje je jednostavna - popuni se formular, dobija se privremena kartica, a zatim originalna stiže na kućnu adresu.

Foto: TV Pink

- Kompanije su izrazile želju da izađu u susret penzionerima i prepoznali su poruku gradonačelnika. Verujem da će broj kompanija koje će pomoći penzionerima porasti, a dosad ih je 51 - rekao je Đorđević za TV Pink.

Vlada Republike Srbije je jako zahvalna penzionerima koji su doprineli izgradnji našeg društva, rekao je ministar, i stoga je važno da im iz dana u dan bude sve bolje i bolje.

- Želimo da im se odužimo, zato ovo i radimo i nećemo tu stati - rekao je ministar.

Bespovratna pomoć od 5.000 dinara biće uplaćena u ponedeljak, rekao je Đorđević, ističući da 60 odsto penzionera nije bilo obuhvaćeno merama smanjenja koje su uvedene kao deo reformi.

- Sada tih 60 odsto penzionera imaju veće penzije nego ikada - istakao je ministar.

Popusti koji se ostvaruju senior karticama su, kako je istakao, do 50 odsto, što će mnogo značiti građanima pred novogodišnje praznike.

- Povećanje penzija od pet odsto će biti vrlo osetno, a radićemo na povećavanju i naredne godine. Razgovarali smo sa MMF-om i zaključeno je da radimo domaćinski, te nema ništa protiv povećanja plata i penzija - objasnio je Đorđević.

Foto: TV Pink

Srbija će pokrenuti takozvane socijalne karte, analitičku bazu, kojom će biti moguć uvid u imovinu građana, uvid u primanja, socijalne pomoći, što će doprineti pravednoj raspodeli subvencija, pomoći i tako dalje.

Kada je reč o Centrima za socijalni rad i nemilim događajima koji su se dogodili u okviru njih, on je istakao da lokalne samouprave rešavaju probleme obezbeđenja i da je bezbednost na visokom nivou.

- Radimo stručni nadzor, redovne i vanredne kontrole, a po potrebi preduzimamo odgovarajuće mere - rekao je Đorđević.

#Penzioner

#Zoran Đorđević

'