AKTUELNO

Značajan broj posetilaca, intenzivni sastanci, ali i dogovori srpskih privrednika sa albanskim i kompanijama iz regiona, obeležili su i poslednji dan sajma u Tirani.

Predstavnici srpskih kompanija više su nego zadovoljni nastupom na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede, koji je jedna od najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Albaniji.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović istakao je da su utisci sa Međunarodnog privrednog sajma u Tirani veoma pozitivni.

"Ove godine smo imali veliki broj posetilaca što albanskih, što iz regiona, ali i iz Turske. Mnogi naši izlagači već su ugovorili saradnju s albanskim kompanijama tako da možemo biti veoma zadovoljni ovim nastupom u Tirani. Očekujemo da inicijativa Otvoreni Balkan potpuno uspostavi radno tržište, prvi rezultati su već postignuti kada je u pitanju razmena robe životinjskog i biljnog porekla, već imamo u prvih devet meseci ove godine značajno povećanje u razmeni kada su u pitanju ti proizvodi," kaže Radovanović.


Da region treba da posveti više pažnje ekonomiji i privredi smatra predsednik Trgovinsko industrijske komore Tirane Nikolin Jaka koji je posetio srpkse izlagače na sajmu. I sam vlasnik jedne od najvećih mlekara u Albaniji u pregovorima je sa srpskim partnerima da svoje proizvode od kozjeg mleka izvozi u Srbiju.

Za Otvoreni Blakan kaže da komora kojom predsedava pozdravlja svaku inicijativu koja pospešuje trgovinu i nove poslovne mogućnosti, ali i da podržava Berlinski proces.

"Mi smo snažno za Berlinski proces koji ima u sebi sve regionalne ekonomske integracije i uklanjanje svake barijere za postizanje ekonomske integracije Zapadnog Balkana. Svaka druga struktura i svako drugo ime koje služi Berlinskom procesu u njegovoj pozitivnosti je dobrodošlo privatnom preduzetništvu. Za nas je značajno da dobro upoznamo jedni druge, da uklonimo barijere, počev od onih birokratskih barijera do barijera u mišljenju naših građana, ali je isto tako važno i da se vratimo potrošacima naših proizvoda," reko je Jaka za Kosovo onlajn.

Na nacionalnom štandu Srbije prvi put su se predstavile članice "INVEJ Grupe" kojoj pripada i kompanija Rubin, najveći proizvođač grožđa, vina i žestokih alkoholnih pića u zemlji.

Zoran Bekrić direktor Rubina za Kosovo onlajn kaže da je tokom tri dana sajma bilo izuzetno interesovanje za Rubinove proizvode, pogotovu prepečenicu i vinjak. Kako bi se što bolje pozicionirali na albanskom tržištu u potrazi su, kaže, za adekvatnim kupcima i distributerima.

"Ova tri dana imali smo intezvine sastanke i nadamo se da ce se neki dogovori krunistati ugovorom o zastupništvu Rubina u Albaniji", objašnjava Bekrić.

Značajne kontakte imali su i predstavnici Albusa iz Novog Sada, kompanije za prozivodnju kućne hemije. Rezultate nastupa očekuju u narednom periodu, potvrđuje generalni direktor Aleksandar Jerić.

"Značajno nam je albansko tržište, zadovoljni smo i očekujemo plasman Albusovih proizvoda, kao i proširenje prodaje na ovom tržištu i to sve u sklopu inicjative Otvoreni Balkan koju smatramo i ocenjujemo izuzetno pozitivno, koja će dalje poriširiti i ekonomske tokove i nesmetani protok robe između zemalja Otvorenog Balkana", rekao je Jerić.

Ovogogodišnji osamnaesti nastup srpskih kompanija na privrednom sajmu u Tirani bio je prilika da se sastanu i dugogodišnji partneri kako bi razgovarali o unapređenju postojeće saradnje.

Kompanija "Tehnomarket" iz Pančeva na ovdašnjem tržištu prisutna je već pet godina, s albanskim partnenrom radila je na izgradnji nekoliko poslovno stambenih objekata po kojima je Tirana postala prepoznatljiva "Alban tauer" i "Park gejt".

"Ova četiri dana na sajmu su za nas veoma bitna zato što smo imali prilike da se susretnemo sa starim partnerima, ali i da otvorimo neka pitanja u vezi sa novim projetkima i učešćem u njima sa aspekta ponude Tehnomarketa albanskom tržištu. Ono što nam je Privredna komora pružila to je da budemo prepoznati kao firma koja se bavi građevinom," naglašava direktor prodaje u "Tehnomarketu" Vesna Čvoro.

Njihov albanski partner, građevinska kompanija "Martini" iz Tirane, planira da nastavi saradnju koja se pokazala kao odlična.

"Mi se bavimo proizvodnjom alumnijumskih i ventilacionih konstrukcija i već nekolko godina sarađujemo sa kompanijom "Tehnomarket" iz Pančeva. Radili smo dosta projekata zajedno i Tirana je sada prepoznatljiva po zgradama koje smo mi radili. Albanija se razvija i saradnja između Tehnomarketa i naše kompanije će se nastaviti u dobrom svetlu," poručuje vlasnik Martinija Besion Perpunja.

Podsetimo, tokom 2021. godine 1.113 privrednih subjekata poslovalo je sa albanskim partnerima, spoljnotrgovinska robna razmena između Srbije i Albanije za devet meseci ove godine iznosila je 205,9 milion evra, što je za 18,2 miliona evra više nego u istom periodu ranije. Nastup srpskih privrednika na sajmu u glavnom gradu Albanije organizovala je Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a učestvovale su 32 kompanije.

Autor: