AKTUELNO

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, obišla je danas sa predsednikom Gradske opštine Zvezdara, Vladanom Jeremićem, kotlarnicu stambene zgrade u Ulici Franje Kluza, u kojoj su uz subvenciju ministarstva zamenjeni kotlovi na ugalj, a građanima omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje.

Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu, kako je to bilo svih prethodnih decenija.

Foto: Foto/Ministarstvo zaštite životne sredine RS

- Zahvaljujem opštinskom rukovodstvu i stambenoj zajednici na učešću i saradnji, jer ovo smo uradili zajedno. Benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini jer će i vazduh biti čistiji - rekla je ministarka i istakla da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju.

Dodaje da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha.

Foto: Foto/Ministarstvo zaštite životne sredine RS

- Uz podršku države, u prethodne dve godine je zamenjen veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima širom Srbije. To su, mahom, kotlarnice stare 50 i više godina, kakvu smo imali i u ovoj stambenoj zgradi. Mnogo toga smo uradili, ali smo svesni da je još mnogo posla pred nama. U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji - rekla je Vujović i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima ministarstva i 2023.

Foto: Foto/Ministarstvo zaštite životne sredine RS

Nakon obilaska ministarka je za Pink podsetila da su kotlovi obećani u aprilu.

- Sigurno da su neki od stanara sumnjali da li će to biti realizovano. Mi danas vidimo kako im je poboljšan kvalitet životne sredine, kako im je olakšano rukovanje, a naravno obezbeđeno i bolje grejanje - navela je Vujović.

Ona je istakla da ministarstvo ovakve konkurse sprovodi širom Srbije.

Foto: Foto/Ministarstvo zaštite životne sredine RS

- U prethodne dve godine za grad Beograd je odvojeno 100 miliona dinara za konkurse koji su usmereni na poboljšanje kvaliteta vazduha. Znamo da značajan procenat zagađenja dolazi iz individualnih izvora potrudili smo se da u ovoj stambenoj zajednici to brzo rešimo. Imali su problem gotovo 50 godina - dodala je Vujović.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić kaže da je ovo jedan u nizu uspešno realizovanih projekata koji se realizuju u saranji sa Ministarstvom.

- Ovo je olakšanje i zadovoljstvo za sve stanare i nastavljamo dalje - poručio je Jeremić.

Autor: