AKTUELNO

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas na samitu u Tirani, gde je potpisana deklaracija o snižavanju cene i ukidanju rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana, da je upravo to prava i konkretna integracija regiona ZB u EU i da će takve aktivnosti u narednom period biti dodatno pojačane.

Deset operatera je potpisalo deklaraciju, skori svi iz regiona, osim Vodafona i Ipka, kao i najveći iz EU poput Dojče telekoma, receno je na konferenciji za medije.

Kako je saopšteno, snižavanje cena romigna između ZB i EU će početi od 1. oktobra 2023. godine.

“To je prava integacija ZB za koju se svi borimo, nije kozmetička stvar, adkademska ili filozofska ideja ideja, već prava stvar i sve ćemo vise to i da radimo”, poručio je Varheji na samitu EU-ZB u Tirani.

On je na konferenciji za medije istakao da je za EU to na vrhu agende kada je reč o ZB - ne samo politička agenda i prioriteti već i održiv ekonomski, društveni i inkluzivni rast.

“Roming saobarćaj treba da bude svima pristupačan, da mogu da ga svi koriste po cenama koje građani mogu da priušte i ova deklaracija je veoma važan korak u tom pravcu i biće na korist svima”, istakao je Varheji.

Naglasio je da je cilj da građani ZB mogu lakše da posete zemlje EU i da se osećaju, kada je reč o digitalnom prostoru, kao kod kuće.

Izrazio je uverenje da će većina provajdera prihvatiti tu deklaraciju.

Vaheji je naglasio da je iskustvo sa ukidanjem naplate rominga unutar ZB pokazalo da je došlo do velikog razvoja telekomunikacionog tržišta zbog povećanja korišćenja i internet i klasičnih poziva.

Kako je rekao, došlo je u drugoj polovini prošle godine do povećanja korišćenja rominga u region oko 100 odsto, a u korišćenju internet čak 460 odsto, dok su minuti klasičnih poziva povećani na 143 miliona minuta, što znači da su duplirani.

Ovo nije bila samo dobra poslovna prilika za operatore već i građane, rekao je Varheji i dodao da će
Ovo je zadatak i za nas u region da stvorimo dobru regulatorni okvir i uslove da operatori mogu da uživjau kao u Evropi,

#Oliver Varheji