AKTUELNO

U Beogradu je malim boginjama zaraženo pet osoba. One su hospitalizovane, a Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju.

Da li nam preti zaraza širih razmera, da li je vakcinacija MMR vakcinom jedina preventiva protiv malih boginja, ko se danas i zašto protivi vakcinaciji?

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti KBC Srbije, kako je za Pink rekao direktor docent dr Goran Stevanović, liče se četiri osobe - dve osobe muškog i dve ženskog pola.

- Prva osoba je primljena u petak, a poslednja pacijentkinja preksinoć. Svi su u stabilnom stanju, što znači da se klinička slika ne pogoršava, odnosno zaustavljen je dalji razvoj bolesti. Nadamo se da do daljih komplikacija neće doći i da možemo da očekujemo povoljan ishod, ali suviše je rano govoriti o ovome, jer treba da prođe prvih kritičnih sedam dana. Ipak, kod malih boginja ništa nije malo sem naziva. To je opasna bolest, pogotovo kod onih kojima je imunitet oštećen, ali čak i kod mladih i zdravih osoba koje se na vreme nisu javile na lečenje, mogu uzrokovati vrlo ozbiljne komplikacije - rekao je dr Stevanović.

Foto: Printscreen

On je dodao da se pacijenti nalaze u izolaciji, u smislu da oni koji dolaze u kontakt sa njima moraju nositi zaštitne maske i biti vakcinisani protiv malih boginja.

Kako je istakao, dva pacijanta nisu vakcinisana, dok za druga dva ne postoje kartoni o vakcinaciji i oni se sami ne sećaju, samo znaju da su pre 30-ak godina primali neke vakcine.

Najčešća komplikacija kod malih boginja je, kako je objasnio, upala pluća, a najteža i najređa je encefalitis, odnosno upala mozga.

Doktor Srđan Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj rekao je da se male boginje mogu iskoreniti, ali je potrebno osloboditi se straha MMR vakcine, jer jedino ona ima potencijal za to.

On je podsetio da je studija koja tvrdi da MMR vakcina može izazvati autizam, opovrgnuta više puta.

Dragana Baša, predstavnica udruženja Građanska inicijativa za neobaveznu vacinaciju istakla je da se udruženje zalaže za informisanu odluku o vakcinaciji, što štiti pacijentov pristanak, odnosno roditelj preuzima odgovornost za posledice vakcinacije.

- Treba predočiti sve kontraidikacije, stanja kada vakcina ne sme biti primenjena i neželjene reakcije na dejstvo vakcine - pojasnila je Baša. Dr Miroljub Petrović, koji se protivi vakcinaciji, ističe za Pink da autizam nije postojao do 50-ih godina, odnosno do uvođenja masovne vakcinacije protiv velikog kašlja u Americi.

- Amiši, koji se ne vakcinišu, ne boluju od autizma i drugih degenerativnih bolesti. Sada imamo fenomen da je na stotine hiljada dece obolelo od autizma u svetu, svako šesto dete u SAD ima neki poremećaj koji je blizak autizmu, kao što je to, recimo, mucanje. Argument da nema naučne studije koja dokazuje da MMR izaziva autizam je neozbiljan - rekao je dr Petrović.

On je istakao da njegova deca nisu vakcinisana i da su retko prehlađena i bolesna.

- Ćerka mi se juče prehladila, dobila je upalu uha, a virus je pokupila kada je išla da poseti baki u bolnici. Lekari na radnim mestima puše i dele savete kako treba da živimo i šta da radimo sa svojom decom. Hajde da ulažemo u higijenu, a ne da pravimo cirkus - rekao je Petrović.

Foto: Printscreen

Dr Janković se složio sa Petrovićem ističući da je važno da se priča o štetnosti pušenja i važnosti higijene. -

S drugim izjavama se ne slažem: Nije tačno da Amiši ne oboljevaju od autizma, ne mogu se proizvoljno povezivati sve bolesti koje se pojavljuju danas sa vakcinom mimo svih dokaza i naučnih studija - rekao je Janković.

Baša ističe da su roditelji često prijavljivali da je njihovo dete nakon MMR vakcine dobijalo povišenu temperaturu, gušenje što je pokazatelj da se u organizmu dešava nešto loše i da dete nije adekvatno odreagovalo na vakcinu. Dr Janković je istakao da vakcina može biti okidač, ali ne za autizam.

- Neželjene reakcije mogu da se jave i to su: temperatura, crvenilo, nervoza i to su česte reakcije koje se javljaju u 1:1.000.000 slučajeva. Vakcine se unapređuju i radiće se na tome da budu bezbednije. Ne slažem se sa povezivanjem oboljenja sa vakcinom, ali se slažem da rizici za neželjene efekte postoje - istakao je Janković.

#Lekar

#Vakcina

'