AKTUELNO

Rat koji se vodi u Ukrajini jeste oružana borba i on nema svetske razmere u oružanom smislu, ali ima svetske razmere na nekim drugim poljima kada je u pitanju hibridni rat, kada je u pitanju ekonomski rat, psihološko propagandni.

- Nema zemlje u svetu koja nije odredila svoj stav o tom sukobu, da li je na ovoj ili onoj strani. Ja ne znam šta je do sada NATO radio, da li se suprotstavljaju Rusiji ili ne. Oni se suprotstavljaju Rusiji od 1992. kad se raspao Varšavski ugovor, kada je NATO odlučio da i dalje traje kao vojni savez - rekao je general u penziji Vinko Pandurević gostujući u Novom jutru.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da, onima koji nisu dobro informisani, ovaj sukob izgleda kao agresija Rusije na Ukrajinu, a ovo je zapravo agresija na Rusiju koja traje dugo vremena. Bila je neoružana, a sada je postala oružana.

- Mi od prvog dana polemišemo o tome da li je počeo treći svetski rat, da počeo je samo ne oružani! Ovaj rat ima sve odlike klasičnog, hibridnog rata o kojem smo mi pričali ali nismo znali šta se sve iza toga krije. Ne mora samo oružje da vodi rat, tu je diplomatija, tu su mediji i medijska propaganda obmana i laži i svedoci smo toga sa svih strana- rekao je Boško Zorić, pukovnik u penziji sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost gostujući u Novom jutru.

Foto: TV Pink Printscreen

Zorić ističe da je ovaj sukob još uvek kontrolisani sukob, dok se ne uključi neka treća strana, mada ovde praktično postoje tri strane, Rusija, Ukrajina i takozvani politički zapad. Ako bise neko nekontrolisano oružano umešao, pitanje je da li će ovaj rat moći da se kontroliše.

- Vrlo je opasno igrati se ako znamo da su konfrontirane dve najveće svetske, nuklearne sile, ali i vojne sile, i kako će se to kontrolisati ako neko proceni da je njegova država ugrožena biološki ili na bilo koji drugi način. Ovakvo ludilo uvek dovede do onog najgoreg scenarija- rekao je Boško Zorić gostujući u Novom jutru.