AKTUELNO

Kampanja je posvećena srpskoj dijaspori, najviše u Nemačkoj, zatim poslodavcima, preduzetnicima, akademskoj zajednici, ali i sveobuhvatnoj javnosti u Srbiji, ukazujući na značajan ljudski i finansijski kapital koji Srbija ima u dijaspori, rekla je za Novo jutro Snežana Antonijević, savetnik za kvalifikovane povratnike i rad sa dijasporom u GIZ-u.

Privredna komora Srbije i globalni program nemačke razvojne saradnje "Migracija i dijaspora" koji u Srbiji sprovodi GIZ, organizuje kampanju pod sloganom „Uključite se, vaše znanje i iskustvo mogu da pokrenu velike stvari“ čiji je cilj da privuče i umreži što veći broj preduzetnika iz dijaspore i Srbije, radi investiranja u srpsku privredu, razmene znanja i jačanje saradnje.

Antonijević je rekla da PKS ima jedan praktični pristup dijaspori, dodaje da postoje određeni projekti koji se bave dijasporom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo uočili kompatibilnost i izradili smo video povodom kampanje „Ostavi targ“. PKS je ključni i važan partner u implementaciji sporazuma o ekonomskim migracijama, čiji je predlagač Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje smo i podržali kroz program – rekla je Antonijević.

Kako kaže, GIZ je, s obzirom da imaju sjajnu saradnju sa dijasporom, u kampanju uključen širenjem informacija.

- Širenje informacije o konferenciji koja će se održati je jedan važan faktor – rekla je Antonijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama u Privrednoj komori Srbije, kaže da su krajem novembra imali investiciono-poslovnu konferenciju u Beču i Cirihu.

- Odziv dijaspore je bio jako dobar, imali smo po 150 učesnika iz dijaspore na tim skupovima. Napravljena su partnerstva, pronađeni su investitori za određene prilike koje predlažu naši ljudi. Imali smo nekoliko povezivanja firmi, smatramo da su rezultati više nego dobri – rekao je Andrić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, 4. i 5. februara će biti investiciona konferencija u Štutgartu, kao poslednji događaj kroz ovaj projekat.

- Fokus je bio na nemačko govorno područje, smatramo da će ta u Nemačkoj biti i najveća sa najviše rezulata. Cilj je da se proširi saradnja i fokus i na druge zemlje Zapadne Evrope – rekao je Andrić.

Autor: