AKTUELNO

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da su od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama, sudovi izrekli više od 6.000 hitnih mera.

- Ono što je najveći izazov bio jeste primena hitnih mera koje predstavljaju novinu u pravnom sistemu Republike Srbije. Smatram da se zakon opravdao u tom delu. Sudovi su odredili nešto više od 6.000 hitnih mera, što znači da je određeno da se u roku od 30 dana nasilniku zabrani da prilazi žrtvi i udalji iz stana, a pored toga preko 3.000 individualnih planova je izrađeno - rekla je Kuburović u Boru.

Prema njenim rečima, svi kao društvo treba da reagujemo, da se ne traži samo reakcija državnih organa, već reakcija svakog pojedinca.

- Svaka žrtva ukazuje da ne možemo biti zadovoljni, ali svi kao društvo moramo da budemo odgovorniji. Ne samo državni organi, već svako od nas kao pojedinac treba da adekvatno reaguje - rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, bitno je da se počinilac kazni.

- Ono što smo ranije ukazivali jeste da je bila blaga kaznena politika. Često se i ispod minimuma izricala kazna, što pokazuje da i sudovi moraju da imaju odgovarajuću ulogu i strožu kaznenu politiku i da efikasno rešavaju postupke nasilja u porodici, jer na taj način može da se spreči, a mora da bude i kraće trajanje samog postupka - rekla je Kubrović.

Kako je rekla, Srbija je imala dosta uspeha u sprečavanju posledica nasilja, jer postoji adekvatna reakcija nadležnih organa.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

- Ministarstvo je zajedno sa pripremom zakona o sprečavanju nasilja u porodici pokrenulo jednu veliku kampanju 'Isključi nasilje' koja upravo ukazuje na to da je neophopdno da se svaki vid nasilja prijavi što ukazuje na individualnu odgovornost svakog pojedinca u društvu a zajedno sa tim radili smo i na predlaganju sistemskog rešenja kako da se spreči nasilje i kako reagovati u slučaju da se nasilje pojavi - rekla je ministarka.

Ona je dodala da se povećao broj prijava nasilja, ali da to ne znači da je i broj slučajeva nasilja veći, već da su se žrtve ohrabrile da prijave nasilje.

- Više nema zatvaranja očiju pred nasiljem i postoji adekvatna reakcija, a samim tim kada žrtva vidi da može da joj se pomogne, da postoje ne samo sankcije prema nasilniku nego i posvećenosrt nadležnih organa, to pokazuje da država preduzima ozbiljne korake da bi se na neki način umanjilo nasilje - rekla je Kuburović.

Govoreći o vršnjačkom nasilju ministarka Kuburović je kazala da je formirana ministarska grupa za vršnjačko nasilje koja će pokušati da nađe adekvatno rešenje i preduzme odgovarajuće preventivne mere kako bi se smanjilo vršnjačko nasilje.

- Svako Ministarstvo iz domena svoje nadležnosti moraće da preduzme odgovarajuće mere. Za početak to će biti analiza postojećih propisa koji treba da se promene kako bismo preventivno delovali i kako da koordinišemo kada se vrsnjačko nasilje pojavi - rekla je Kuburović.

#Nela Kuburović

#Porodično nasilje

'