AKTUELNO

Od početka epidemije malih boginja, od kojih je do ponedeljka u Srbiji obolelo 249 ljudi, značajno se povećao broj dece koja su primila MMR vakcinu.

U Beogradu je u uzrastu do četiri godine vakcinisano oko 75 odsto mališana, a u uzrastu od pet do sedam godina čak od 90 do 93 odsto! Samo dva meseca ranije, pre epidemije morbila, obuhvat MMR vakcinom u prestonici bio je svega 39 odsto. Do kraja nedelje, najkasnije početkom sledeće, prema saznanjima "Novosti", Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" trebalo bi da ima podatke o obuhvatu obaveznom vakcinacijom i za ostatak Srbije.

Foto: Pixabay.com

Iako se vakcinisani i nevakcinisani "sabiraju" tek po završetku kalendarske godine, "Batut" je od svih 26 regionalnih zavoda tražio vanrednu analizu kartona o vakcinaciji, i podatke o broju vakcinisane i nevakcinisane dece. Ti podaci se obrađuju kako pristižu sa terena, a gotovi su, zasad, jedino za Beograd zahvaljujući uvezanosti svih ustanova u jedinstven informacioni sistem. Prema tom registru, u školskom uzrastu od prvog do četvrtog razreda, u Beogradu je sa dve doze MMR, zavisno od opštine, vakcinisano od 87,1 do 92,9 odsto. Među decom od petog do osmog razreda sa dve doze MMR vakcinisano je čak 94,6 do 96,8 odsto.

U Evropi 46 mrtvih

U Evropi je do sada u epidemiji malih boginja obolelo više od 19.000 osoba od kojih je 46 umrlo. Stručnjaci tvrde da je epidemija buknula pošto je antivakcinalni pokret smanjio obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom, stvarajući i šireći nepoverenje kod roditelja prema ovoj vakcini.

Povratak obaveznoj vakcinaciji, pogotovo kada je reč o MMR vakcini, protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, kojoj se antivakcinalisti i najviše protive, pojačava kolektivni imunitet, za koji je potrebno da 95 odsto dece bude vakcinisano, i smanjuje rizik od velikih epidemija. Epidemiolozi tvrde da je mogućnost širenja epidemije najveća u vrtićima, jer je tu od kada je počeo da opada obuhvat obaveznom vakcinacijom i najviše nevakcinisane dece. Svaki ulazak virusa u vrtić među nevakcinisanu decu doveo bi do novih slučajeva obolevanja, tvrde epidemiolozi.

#Boginje

#Vakcina

'