AKTUELNO

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte i izmenila Uredbu o ograničenju visine cene osnovnih životnih namirnica.

Kako je saopteno iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte se odnosi na Evro dizel i Evro Premium BMB 95 i važiće do 3. marta.

Vlada je izmenila Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta derivatima nafte do 31. marta.

Odlukom o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte privremeno je smanjen iznos akciza na gasna ulja, olovni i bezolovni benzin za pet odsto, do kraja marta.

Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica takođe će važiti do 31. marta, a doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača koji će, kao stručno savetodavno telo, raditi na unapređenju sistema zaštite potrošača i saradnji nadležnih organa, organizacija i drugih nosilaca zaštite potrošača.

Funkcija ovog tela je predlaganje mera i aktivnosti unapređivanja zaštite potrošača, učešće u izradi Strategije, izveštavanje Vlade o stanju u ovoj oblasti i sprovođenju Akcionor plana.

U saopštenju se napominje da je prvi konsultativni Savet za zaštitu potrošača obrazovan 2012. godine i da se pokazao se kao efikasan instrument za razmenu mišljenja relevantnih vladinih institucija, nevladinog sektora i nezavisnih stručnjaka u cilju unapređenja zaštite potrošača.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Programa kojim se razrađuju prioritetni ciljevi, rezultati i rokovi za njihovo dostizanje.

Cilj vladinog akcionog plana je kvalitetnije upravljanje javnim politikama i unapređenje sistema strateškog upravljanja prioritetnim ciljevima, jačanje elemenata planiranja „odozgo na dole" i sprovođenje mehanizama za realizaciju i praćenje tih ciljeva na osnovu definisanih rezultata koje treba postići u zadatom roku.

#Cena

#Gorivo

#Vlada Srbije

#naftni derivati