AKTUELNO

Dovoljan je samo jedan poremećaj u rasporedu spavanja da bi se stvorio "domino efekt pospanosti".

Letnje računanje vremena počinje u nedelju 26. marta. Tada ćemo, u noći između subote 25. marta i nedelje 26. marta kazaljke pomeriti za jedan sat unapred, dakle sa dva na tri sata.

Te noći ćemo spavati sat vremena kraće, ali dan će biti duži.

Pomeranje sata u Srbiji, kao i u većini zemalja Evrope, dešava se dva puta godišnje - poslednjeg vikenda u martu prelazimo na letnje, dok poslednjeg vikenda u oktobru počinje zimsko računanje vremena.

Međutim, da li ste se pitali kako ovo pomeranje utiče na naš san?

Kako piše "Metro", dovoljan je samo jedan poremećaj u rasporedu spavanja da bi se stvorio "domino efekt pospanosti". Prema stručnjacima za spavanje, posledice menjanja naše rutine mogu trajati duže nego što očekujemo, a sve zahvaljujući hormonima koje naše telo proizvodi.

- Melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlezda u našem mozgu koja reguliše naš ciklus spavanja i budnosti. Luči se kao odgovor na mrak i pomaže nam da se osećamo umorno i spremno za spavanje, a potiskuje ga svetlo tako da, kada smo više izloženi dnevnom svetlu, naše telo može proizvoditi manje melatonina - objašnjava doktorka Sue Pekok.

Ona dodaje da pomeranje kazaljki na letnje računanje vremena često može da uzrokuje privremeni poremećaj našeg obrasca spavanja dok se naše telo ne navikne na promenu.

- Ovo posebno utiče na one koji su osetljivi na promene kada je njihov ritam spavanja u pitanju. Nekima može da prođe i nekoliko dana dok se nivo melatonina ne prilagodi novom ciklusu svetla i tame - kaže doktorka.

Da biste izbegli probleme povezane s letnjim računanjem vremena, najbolje je da se pripremite unapred.

Prvo, doktorka Sue Pekok predlaže postupno prilagođavanje rasporeda spavanja odlaskom u krevet i buđenjem od 10 do 15 minuta ranije svaki dan.

- Nemojte da uvodite drastične promene, jer održavanje doslednje rutine spavanja reguliše unutrašnji sat i poboljšava kvalitet sna. Ovo pravilo važi i u toku vikenda - savetuje ona i dodaje da bi bilo korisno da stavite masku za spavanje.

Za kraj, doktorka savetuje i da budete napolju što više u toku dana, kako biste smanjili osećaj umora.

#letnje računanje vremena

#pomeranje sata