AKTUELNO

Zbog sve češće umešanosti žena u kriminal postavčlja se postavlja da li su žene sve češće pripadnice kriminalnih organizacija kao i koja je njihova uloga u ovim poslovima.

O sve češćem umešanosti žena u kriminalne aktivnosti govori niz primera od Azre Š., koja ima 21 godinu, a koja je uhapšena zbog sumnje da je učestvovala u likvidaciji Ranka Radošević Eskobara. Kako se navodi, izvršenju surovog ubistva učestvovala je jedna maloletnica.

Osim ovog dela maloletnice, nedavno je u Kumodražu sa 8,5 kilograma droge uhapšena uzorna tinejdžerka, koja je veoma uspešno igrala tenis. Kako je policija saznala vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića, koji je ubijen u Istanbulu 8. septembra prošle godine, pre likvidacije aktivno je pratila i jedna žena crnogorska državljanka.

Niz je primera koji se mogu navoditi, a šta je njihov glavni motiv uplitanja u kriminal advokat Zora Dobričanin Nikodinović smatra da kriminal nema granice i da ne zna ni za naciju, boju kože, ni za pol.

- Jednostavno razvija se u svim pravcima, na svim nivoima i na sve strane. Kao zvezda, rasprskava se. Kraci idu daleko, duboko i nekad to bude apsolutno nevidljivo. Nekad su oni koji su baš važniji, oni se i ne vide. Uglavnom se ti koji su najvažniji ne vide. Imate one koji su eksponirani i imate one koji su u senci, ali svaka uloga mora da bude brižljivo i precizno isplaniran, a to je kad govorimo o organizovanom kriminalu. Činjenica je da je sve više žena i onih koje se vide, a posebno onih koje se ne vide - rekal je Dobričanin Nikodinović i dodala:

I zbog jednostavno sistema vrednosti koji su pomereni, koji su promenjeni žena više nije majka, supruga, domaćica koja kod kuće sedi i čeka muža, vaspitava decu i tako dalje. Ne čeka više muža da joj donese novac kući, već i ona sama želi da zaradi veliki novac, jer jednostavno na to poziva i proziva instagram, fejsbuk i tako dalje. Mnogo novca treba za tu anti ejdž industriju i tako to počinje.

Foto: TV Pink Printscreen

Dobričanin Nikodinović ističe da se u to kolo lako ulazi i da to sve deluje primamljivo.

- Klubovi, garderoba, nova usta, grudi sad već i drugi delovi tela. Devedesetih su bile moderne grudi, sad su moderne zadnjice i tako dalje. Što reče jedan, valjda će u sledećoj deceniji biti moderan mozak. Ali sve to da bi se kupilo, nabavilo i tako dalje to baš iz redovnih sredstava malo ko može sebi da priušti. Onima kojima trebaju za početak što bismo rekli "mule" kad je u pitanju na primer droga ili oni kojima su potrebni učesnici u lancu organizovanog kriminala koji se razlikuju od uobičajenih, kako ih to ljudi zamišljaju, oni to primete i onda se približe na određeni način, pomognu, a onda dugovi moraju da se vraćaju - rekla je Dobričanin Nikodinović koja je napomenula da nema džabe večere.

- Onda to počinje često bezazleno, a na kraju se završava tako da je to vrlo duboko. Imamo čak i neke koje su izvršili teška krivična dela. Sad pričamo samo o organizovanom kriminalu. Međutim neki su pak dovedene u poziciju da postanu učesnice tog lanca samom činjenicom da su došle u vezu, dakle, ili da se zabavljaju ili da se udaju.

Dobričanin Nikodinović ističe da je i to deo organizovanog kriminala.

- Jer žene najlakše ženama postanu šefice kod na primer prostitucije. Jer to počinje, kažem najpre bezazleno kroz druženje kroz draga moja i tako dalje. Dok se ne završi negde u nekom, ćumezu ili pak u nekom elitnom hotelu - napominje Dobričanin Nikodinović.