AKTUELNO

Od e-uprave, preko e-agrara stigosmo i do e-inspektora. Zašto? Zato što Srbija nastavlja borbu protiv sive ekonomije. Vlada je tek usvojenim programom postavila konkretne ciljeve.

Do kraja 2025. godine obim sive ekonomije, meren monetarnom metodom, treba da se smanji sa udela od 20,1 odsto bruto dodate vrednosti na 18 odsto. Zvanična statistika bi tada obim neobuhvaćene ekonomije trebalo da postavi na pet, umesto trenutnih 5,9 odsto BDV.

Da se nelegalni promet smanjuje znaće se i ukoliko udeo pravosnažnih osuđujućih presuda, u odnosu na broj podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti sive ekonomije, poraste sa trenutnih 40 na 60 odsto. Udeo neformalno zaposlenih na tržištu rada bi sa skoro 13 odsto valjalo da padne na 10,5 odsto. Put kojim će nadležne institucije stići do zacrtanih ciljeva sličan je onom kojim idu i prethodnih godina.

Institucije uključene u sprovođenje, veruju da je najdelotvorniji način uspostavljanje potpune funkcionalnosti sistema e-inspektor i jedinstvenog Kontakt-centra za republičke inspekcije.

- Cilj je da sve inspekcije rade kroz e-inspektor - objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj.

- Potrebno je da se uključe još fitosanitarna i veterinarska. One sada imaju svoje sisteme, ali treba da se umreže. Radi se elektronska knjiga inspekcijske prakse. Treba da se uvežu sa Poreskom i Upravom carina. Formulisaće se plan kontrola, tamo gde treba da radi više inspekcija. To se pre svega odnosi na kontrolu ima li GMO soje, prodaje alkohola, kafe, duvana, polovnih automobila i internet prodaje.

Promovisaće se i dalje bezgotovinsko plaćanje. Kako u javnim institucijama, tako i u privredi. Cilj je da inspektori mogu da prate sudbinu prekršajnih postupaka koje su pokrenuli. Preko sistema Ministarstva pravde moći će da znaju epilog. Kada je reč o poreskom sistemu, regulisaće se novi oblici radnog angažovanja i njihov poreski tretman.

- Planira se proširivanje obuhvata pojednostavljenog radnog angažovanja na nove delatnosti - dodaju u NALED-u.

- Treba da se radi analiza u kojim sektorima je veliki procenat fleksibilnog rada. Treba da se analizira koje su zemlje to dobro rešilo. Ideja je da se proširi olakšana prijava sezonskih radnika na građevinu, ugostiteljstvo i kućne poslove.

Autor: