AKTUELNO

Babeziozna infekcija može da bude blaga, ali i smrtonosna.

Bolesti prouzrokovane ujedom krpelja porasle su u SAD za 25 odsto od 2011. godine, kažu najnoviji izveštaji Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Ovi podaci uključuju i retku bolest koja se sada širi na severoistoku SAD.

Babezioza, određena vrsta babezije, za koju je glavni uzročnik crni krpelj, izaziva razne bolesti, od asimptomatskih do ozbiljnih. Slučajevi babezioze značajno su povećani u Konektikatu, Mejnu, Masačusetsu, Nju Hempširu, Nju Džersiju, Njujorku, Roud Ajlendu i Vermontu.

Babeziozna infekcija može da bude blaga, ali i smrtonosna.

Simptomi koji umeju da potraju nekoliko nedelja, uglavnom se pojave jednu do četiri nedelje nakon ujeda.

Najčešći simptomi su:

temperatura

groznica

preznojavanje

nesvestica

mijalgija

Može da dođe i do uvećane jetre ili hemolitične anemije - poremećaja koji izaziva destrukciju crvenih krvnih zrnca.

Naučnik sa "Jejl univerziteta" dr Goudarz Molai navodi da su jedan od faktora odgovornih za povećan broj oboljenja - klimatske promena, odnosno kraće zime.

- Zbog promene klime menja se okoliš i priroda, krpelji se razmnožavaju u toplim uslovima, te se i ujedi povećavaju - navodi Goudarz, a prenosi "Yahoo.com".

Profesor ističe kako svi moramo biti informisani o područjima koja su obilata ovim insektom, a to su uglavnom mesta sa visokom travom i mnogo drveća, te moramo po svaku cenu pokušati da ih izbegnemo ili nositi garderobu dugih rukava i nogavica, radi prevencije.

Nakon boravka u prirodi neophodna je provera tela, a ukoliko ste vlasnik ljubimca, poželjno je da uprkos prevenciji koja se koristi u vidu ogrlica i tretmana protiv buva i krpelja, ipak "čekirate" dlaku nakon šetnje.

Ako vas ujede krpelj, preduzmite sledeće mere:

- Koristite pincetu uspravno kako bi ste ga u potpunosti izvadili iz kože. Ne zaokrećite je i ne trzajte, uradite sve iz jednog pokreta - Nakon otklanjanja krpelja, ubacite ga u WC-šolju i pustite vodu - Mesto ujeda očistite sapunom, vodom i alkoholom - Ako želite da ga odnesete na testiranje u laboratoriju, stavite ga u zapečaćenu plastiku.

Autor: