AKTUELNO

Neverovatnu muku muče još od 1878.

Čudno iscrtana granična linija između Srbije i Bosne i Hercegovine podelila je u selu Sastavci kod Priboja braću, komšije, mostove, ali i groblja. Najbolji primer neprirodne granice je zaseok Zamršten, gde su kapela i deo grobova u Bosni, a ostali u Srbiji.

- Jednom mom rođaku, koji je Srbin, pola grobnice je u Srbiji, a pola u Bosni - priča mestanin Zamrštena (Srbija) Milan Marković.

Foto: Glas Zapadne Srbije

- Istu ovakvu situaciju imamo u selu Olandići, gde je groblje pola u Bosni, pola u Srbiji - izjavio je predsednik MZ Sastavci (Srbija), Sveto Vilotić.

Selo Sastavci je udruženo čudo geografije, fizike, politike, istorije... U ovoj mesnoj zajednici nalazi se "ostrvo" Međurečje - teritorija koja pripada Bosni i Hercegovini, ali je sa svih strana opkoljena Srbijom.

- U Sarajevu imam sina, ćerku, braću imam u Priboju, ali oni dok dođu ja mogu da krepam od gladi, od žeđi, od bilo čega. Komšijama svaka čast i ne bih promenio ovo mesto za bilo koje drugo. Jedino kada bi rešili ovo oko zemlje - rekao je meštanin sela Međurečje (BiH), Hajro Gibanica.

Foto: Glas Zapadne Srbije

U selu kažu da je nelogično da ljudi koji žive u blizini granice budu hendikepirani umesto da imaju određene benefite koje im ta granica može pružiti.

- Građani žive dobro, složno, ali u otežanim uslovima. Građni koji žive ovde nemaju iste privilegije kao ostali građani Priboja. Imamo četiri prelaza, punktove - rekao je predsednik MZ Sastavci (Srbija), Sveto Vilotić.

Neprirodna granica između Srbije i Bosne i Hercegovine ucrtana 1878. godine na Berlinskom kongresu.

Pročitajte još: Nedimović: 300 miliona dinara za ledolomce, moramo ih naručiti

#Bosna i Hercegovina

#Priboj

#Sahrana

'