AKTUELNO

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da će u narednom periodu posebno biti proveravani vakcinalni statusi dece u vrtićima, kako bi se sprečilo širenje bolesti u grupama i pozvalo građane da prema zdravlju svoje dece postupaju odgovorno i vakcinišu ih.

Trend povećanja broja obolelih od malih boginja na teritoriji Srbije se nastavlja, pa je od početka oktobra zakljucno sa 8. decembrom na teritoriji cele države, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 398 slucajeva malih boginja, navodi se u izveštaju ministarstva.

Vecina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se.

Zbog toga, resorno ministarstvo nastavlja sa merama iz svoje nadležnosti, a na snazi su i pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.

Male boginje su jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu, stoga je neophodno da se deca uzrasta od navršenih 12 meseci života do navršenih 14 godina života koja su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana vakcinišu, odnosno revakcinišu bezbednom i efektivnom MMR vakcinom koja je dostupna vec više od 40 godina.

#Ministarstvo Zdravlja

#Vakcina

#deca

'