AKTUELNO

Od 2004. do danas Srbija je na ovom takmičenju osvojila jednu zlatnu medalju i više od dvedeset srebrnih i bronzanih medalja.

Učenici iz Srbije osvojili su pet bronzanih medalja na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi, koja je održana u Holandiji.

Na svetskom takmičenju iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina, bronzane medalje su osvojili: Dobrica Jovanović i Miloš Milićev iz Matematičke gimnazije, Anja Petrović i Maša Đurić iz OŠ Nikolaj Velimirović iz Šapca i Petar Damjanović iz OŠ Nada Matić iz Užica.

- Uspeh naših učenika je još veći ako se ima u vidu da se u osnovnim školama u Srbiji ne obezbeđuju znanja dovoljna za ovu olimpijadu, jer je program takmičenja sačinjen po ugledu na programe azijskih zemalja u kojima učenici do 15 godina uče mnogo više nego kod nas - kaže profesor dr Mićo Mitrović.

Kako je dodao, kod nas se u osnovnoj školi uči samo oko 30 odsto programa olimpijade.

- Na olimpijadi se podrazumeva znanje trigonometrije i logaritama koji se kod nas uče u prvom i drugom razredu gimnazije. I pored toga, kroz odgovarajuće pripreme, naši učenici steknu potrebna znanja i postižu zavidne uspeh - rekao je Mitrović.

Mitrović je, zajedno sa Biljanom Maksimović i Vladimirom Čubranovićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu predvodio učeničku ekipu na takmičenju koje je trajalo od 3. do 11. decembra.

Odlazak naših učenika na 13. Međunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu, na kojoj je učestvovalo više od 300 učenika iz 50 zemalja sveta, podržali su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

#Medalje

#Nauka

#Učenici

'