AKTUELNO

Restaurirana kopija kultnog domaćeg filma "Ko to tamo peva" (1980) Slobodana Šijana biće prikazana večeras u Jugoslovenkoj kinoteci, čime počinje prezentacija projekta "Vip Kinoteka".

Jugoslovenska kinoteka u saradnji s kompanijom "Vip mobile" započela je digitalnu restauraciju srpske filmske baštine. U narednih godinu dana ovim projektom javnosti će biti predstavljeno 10 restauriranih verzija značajnih ostvarenja srpske kinematografije.

Projekat "Vip Kinoteka" ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Ovim projektom, koji trenutno obuhvata 10 filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

U okviru njega biće očuvani i zaštićeni, između ostalog, i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića. Publika će Šijanov film "Ko to tamo peva" moći da pogleda i 20. decembra, a predviđeno je da se filmovi u okviru projekta "Vip Kinoteka" prikazuju širom Srbije.

#Film

#Jugoslovenska Kinoteka

#Slobodan Šijan

'