AKTUELNO

Pored deset milijardi dinara redovnog godišnjeg izdvajanja za opštine, još 1,5 milijardi kapitalnih sredstava dodatno je predviđeno za opštine.

Odbornici Skupštine grada Beograda razmatraće na sednici u četvrtak, 21. decembra, predlog odluke o gradskom budžetu, kojim su, prema rečima predsednika parlamenta Nikole Nikodijevića, predviđeni prihodi grada od 102,7 milijardi dinara.

To je, kako kaže, oko 0,87 odsto više od budžeta za 2017. godinu, dok je predivđeni deficit, dodaje, u zakonskim okvirima. Budžetom je za unapređenje javnog gradskog prevoza predviđeno gotovo 25 milijardi dinara.

Nikodijević je rekao da 2018. godine sledi nabavka novih autobusa i tramvaja i to 100 solo, 40 zglobnih i 50 elektro autobusa. Gotovo 19 milijardi dinara predviđeno je za oblast dečje i socijalne zaštite.

- Nastavljamo sa subvencijama za svu decu, bez obzira da li idu u državni ili privatni vrtić, tako da niko neće biti oštećen. Nastavljamo sa politikom koju smo počeli pre dve godine, jer imamo dovoljno sredstava - rekao je Nikodijević.

On je naveo i da će 4,5 milijadi dinara biti uloženo u održavanje izgradnju nove putne infrastrukture.

Takođe, pored deset milijardi dinara redovnog godišnjeg izdvajanja za opštine, još 1,5 milijardi kapitalnih sredstava dodatno je predviđeno za opštine.

Taj novac uglavnom je predviđen za projekte opština koje se odnose na izgradnju infrastrukture, odnosno lokanih puteva, pojasnio je Nikodijević.

- Budžet je i izbalansiran, isplaniran na realnim osnovama i ima dovoljno novca i za investicije i za socijalnu politiku. Predvideli smo sredstva za investicije, ali i sredstva predviđena za socijalnu politiku ostaju i u 2018. godini, pa će sve kategorije stanovništva koje su imale pravo na pomoć od grada do sada, imati tu pomoć imaće i naredne godine - rekao je Nikodijević.

Pred odbornicima će se naći i predlog odluke za dodelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja preduzetništva.

Nikodijević pojašnjava da je tom odlukom predviđena pomoć mikro i malim preduzećima za zapošljavanje ljudi sa biroa Nacionalne sužbe za zapošljavanje.

- Pomoći ćemo onima kojima je neophodno da kupe novu opremu i novi materijal za povećanje kapaciteta proizvodnje, ali tako da nam garantuju i obezbede zapošljavanje nezaposlenih sa biroa - rekao je Nikodiejvić.

Odbornici bi trebalo da daju saglasnost na programe poslovanja gradskih preduzeća za 2018. godinu, a Nikodijević kaže da je svako preduzeće predvidelo velike investicije u svojim oblastima za narednu godinu.

Na dnevnom redu biće i Predlog odluke o obimu sredstava za vršenje poslova grada i opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno opštinama i izmene odlule o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta grada u 2018. i 2019. godini.

Odbornici je razmatrati i odluku o finansiranju programa i projekata direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada u 2019. i 2020. godini i izmene odluke o visini stope poreza na imovinu.

Biće reči i o uspostavljanju saradnje između Beograda i Sarajeva.

Na dnevnom redu naći će se i nekoliko planova detaljne regulacije, kao i odluke o izradi nekoliko planova detaljne regulacije. Odbornici će razmatrati i izmene odluke o mreži osnovnih škola u beogradu, kao i izmene odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite.

Po skraćenom postupku biće doneta rešenja o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova, članova upravnih i nadžornih odboragradskih preduzeća i ustanova, kao i članova školskih odbora, kao i rešenje o obrazovanjuSaveta za zdravlje grada Beograda.

#Beograd

#Nikola Nikodijević

'