AKTUELNO

Pink nastavlja kampanju "Stop nasilju!" u cilj podizanja svesti u vezi sa problemom nasilja, prevencijom i edukacijom.

Televizija Pink i portal Pink.rs nastavljaju kampanju "Stop nasilju!" koja će obuhvatiti seriju tekstova posvećenih borbi protiv svih vrsta nasilja – vršnjačkog, porodičnog, nasilja nad ženama i decom.   Cilj kampanje je podizanje svesti u vezi sa problemom nasilja, prevencijom i edukacijom, a čitaoce očekuju i saveti i praktične informacije gde se može prijaviti nasilje. Ako ste pretrpeli ili ste izloženi bilo kom obliku nasilja, novinar Pink.rs istražio je SOS brojeve, a koje možete pronaći u nastavku, preko kojih možete prijaviti slučaj nasilja:

U Beogradu

Savetovalište protiv nasilja u porodici – SOS telefon i sigurna kuća

0800 011 011 besplatan poziv radnim danima 10-19h

011/ 2769 466 radnim danima 10-19h

062/304560 noću 19-10h

Autonomni Ženski Centar – SOS telefon

011 266-2222 radnim danom 10-20h

Anti Trafiking Centar (ATC) – SOS telefon za žrtve trgovine ženama

011/ 3239 002 radnim danima 10-18h

ASTRA Akcija protiv trgovine ženama – SOS telefon

011/ 3347 817 radnim danima 14-20h

Incest trauma centar – SOS telefon

011/ 446 1332 – 24h

No mobbing – SOS protiv zlostavljanja na poslu

064/ 2127-880 svakog dana od 8 do 22h

U Zemunu

Udruženje samohranih majki

011/ 3161 462 radno vreme 8-16h

Brojeve telefona u ostalim gradovima Srbije, pogledajte ovde.

Sledi baza lokalnih institucija i organizacija za podršku u borbi protiv nasilja:

Policija

Policiji se možete obratiti putem opšteg broja 192, ili na poseban SOS telefon 0800100600 ili na broj telefona teritorijalne jedinice policije na opštini na kojoj se nalazite (kontakte možete pronaći klikom ovde). Možete se obratiti policiji putem telefona ili direktno doći u prostorije policije. Policija je u obavezi da odmah interveniše po prijavi. Policija može privesti nasilnika i odrediti meru privremenog zadržavanja, može podneti prekršajnu ili krivičnu prijavu po službenoj dužnosti, može pokrenuti mere pravne zaštite i pomoći žrtvi.

Centar za socijalni rad

Centri za socijalni rad deluju u okviru sistema socijalne zaštite i vrše javna ovlašćenja u oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite. U pogledu sprečavanja i suzbijanja nasilja u porodici ima opsežna ovlašćenja i polje delovanja: prikupljaju i dokumentuju istoriju zlostavljanja, pružaju informacije žrtvama o njihovim pravima, iniciraju koordiniranu akciju lokalnih institucija sistema u zaštiti od nasilja, daju preporuke za izricanje mera zaštite i preduzimaju druge radnje u cilju zaštite oštećenih lica. Centar za socijalni rad nalazi se na adresi Ruska 4, a broj telefona za prijavu je: 2650-329.

SOS Ženski centar

Sos Ženski centar je nevladina neprofitna organizacija koja se bavi prevencijom i posledicama nasilja u društvu, sa akcentom na porodičnom nasilju. Centar broji oko 40 aktivnih volonterki, mahom studentkinje i apsolventkinje psihologije, pedagogije i prava, kao i studentkinje sa Medicinkog fakulteta.

Radno vreme Sos Ženskog centra je svakog radnog dana od 18 do 22 časa, a broj telefona je 021/422-740. U tom periodu, posebno edukovane volonterke javljaju se na telefon i tokom razgovora pružaju besplatnu informativnu, emocionalnu i psihosocijalnu podršku pozivaocima. Centar možete kontaktirati i preko mejla sos.telefon@gmail.com.

Zdravstvene ustanove

Zdravstvene ustanove dužne su da pruže adekvatnu medicinsku pomoć, negu i zbrinjavanje osobama koje su pretrpele nasilje. Po službenoj dužnosti zdravstveni radnici su u obavezi da slučajeve nasilja prijave policiji ili tužilaštvu. Prema Posebnom protokolu Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, povrede moraju biti dokumentovane na posebnom obrascu i zavedene u zdravstvenom kartonu oštećene osobe. Zdravstveni radnici su u obavezi da obave inicijalnu procenu rizika i deluju shodno istoj.

Javno tužilaštvo

Za krivično delo nasilja u porodici, krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu mogu podneti žrtva, policija, Centar za socijalni rad ili bilo ko drugi. Prijava se podnosi mesno, odnosno onom javnom tužilaštvu gde se nasilje dogodilo. Spisak adresa osnovnih javnih tužilaštva možete videti na sajtu Besplatna pravna pomoć. Javni tužilac je dužan da oceni da li postoje elementi krivičnog dela i u afirmativnom slučaju pokrene krivični postupak. Ukoliko tužilac ne ustanovi dokaze krivičnog dela, o tome obaveštava podnosioca tužbe, a oštećeno lice može samostalno pokrenuti krivični postupak.

Sud

Optuženom za nasilje u porodici sudi osnovni sud, a ako je nastupila smrt žrtve, viši sud, a u postupku po žalbi na presudu za nasilje u porodici, sudi apelacioni sud. Sudovi izriču kazne zatvora i mere zaštite. Osnovnom sudu mogu da podnesu i tužbu za zaštitu od nasilja u porodici žrtva ili u slučaju da su oštećeni deca, njihov roditelj ili staratelj, javni tužilac, ili centar za socijalni rad. Tužbu je moguće podneti bilo sudu na čijoj teritoriji je nasilje izvršeno, bilo sudu na čijem području žrtva ima prebivalište ili boravište. Postupak u sporu za zaštitu od nasilja u porodici naročito je hitan a prvo ročište mora da se održi u roku od osam dana od dana kada je tužba primljena u sudu.

Sudija za prekršaje

Premda Zakon o prekršajima ne pominje nasilje u porodici, moguće je pokrenuti prekršajni postupak po osnovu remećenja javnog reda i mira. Prekršajni postupak može pokrenuti oštećena osoba, koja je navršila 16 godina, a najčešće ga pokreće po službenoj dužnosti policija, jer je učinkovit i brz. Može se završiti za jedan dan, posebno ako je okrivljeni pritvoren, a kazne su novčane ili zatvor do 60 dana uz zaštitne mere. Prekršajni postupak ne predstavlja prepreku za pokretanje krivičnog postupka za nasilje u porodici.

Pink nastavlja inicijativu Stop nasilju!

I. P.

#Mobilni telefon

#Nasilje

#Žena

'