AKTUELNO

Pacijenti iz Srbije, kojima je neophodan organ, ubuduće će transplantaciju moći da urade i u Italiji.

To je predviđeno protokolom o saradnji koji ovih dana treba da potpišu ministarstva zdravlja dve zemlje, odnosno Uprava za biomedicinu Srbije i Nacionalni centra za transplantaciju Italije.

Tehničkim protokolom je predviđeno da godišnje 10 pacijenata iz Srbije mogu da budu stavljeni na listu čekanja na redovan program i još četiri pacijenta kojima je neophodna hitna transplantacija.

Troškove transplantacije snosiće Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije.

Mogućnost da pacijenti iz Srbije dobiju organ u Italiji predstavlja produbljenje saradnje na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je potpisan između dva ministarstva 1. juna 2011. godine.

Da bi se pacijenti iz Srbije našli na listi čekanja za organ u Italiji, protokolom su predviđena dva uslova: da nisu ugroženi pacijenti iz Italije i da se organ vrati.

- U slučaju transplantacija izvršenih u Italiji na pacijentima iz Srbije, organ mora biti vraćen italijanskoj Nacionalnoj mreži za transplantaciju u roku od šest meseci -  navedeno je u tehničkom sporazumu koji je spreman za potpisivanje.

Osim mogućnosti transplantacije organa u Italiji za srpske pacijente, protokol predviđa i obuku za zdravstvene radnike koji su uključeni u program transplantacije, organizacije ekspertskih poseta, zajednički susreti koji će se održavati bar jednom godišnje.

Srbija je prošle godine probno, na godinu dana, primljena i u Evropsku mrežu za razmenu organa Eurotransplant, a da bi postala stalni član te organizacije neophodno je bilo da ispuni neke uslove.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je izjavio da je Srbija ispunila sve što je Eurotransplant postavio kao zadatak i da je ostalo samo da Zakon o transplataciji uđe u skupštinsku proceduru.

Organizaciju Eurotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Madjarska, Austrija i Slovenija, za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja.

Pročitajte još: U 2017. IZUMRLO ČAK 40.000 SRBA: Prošle godine imali smo najgori priraštaj U ISTORIJI NAŠE ZEMLJE!

#Italija

#Pacijent

#Transplantacija

'