AKTUELNO

A ukoliko ista vozila obiđete na punoj liniji, preti vam kazna zatvora.

Ako se krećete vozilom po putu i naiđete na kolonu od tri bicikla, po Zakonu o saobraćaju ne smete da ih sva tri odjednom preteknete, iako je ispred vas isprekidana linija, jer biste napravili prekršaj "preticanje kolone vozila", a kazna predviđena za to je od 15.000 do 30.000 dinara!

Ako isto uradite, a ispred vas je puna linija, i policija vas uhvati na delu, preti vam kazna zatvora 30 do 60 dana, i devet meseci zabrane upravljanja vozilom!

Foto: Beta

Saobraćajni stručnjaci slažu se da je ova stavka veoma "nespretno" dfinisana u zakonu. Prosto, neverovatno je da u ovom konkretnom slučaju važe ista pravila kao za kolonu motornih vozila.

- Kada bi pisalo "ne sme se vršiti preticanje kolona motornih vozila", to bi već bilo preciznije. Ali, kako piše uopšteno, znači da isti zakon važi za kolonu od tri automobila, tri bicikla, troja kolica... A, to nije sve! U Srbiji ne važi nijedan saobraćajni znak! Jer je naloženo da svaki bude postavljen pod uglom od 87 stepeni, a to se u praksi uopšte ne poštuje. Možda je maksimum pet odsto saobraćajnih znakova regularno i važeće - objasnio je za medije profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

PRAVILA KOJA VOZAČI ČESTO KRŠE

- Traktor ili drugo sporo vozilo na punoj liniji i na otvorenom putu zabranjeno je preticati

- Vozač sme da obiđe i na punoj liniji autobus koji stoji na stajalištu i prima putnike. Vozači su često u dilemi i često se može videti kako čekaju iza autobusa

- Ukoliko se vozač kreće unazad, u rikverc, obavezan je da sve vreme drži uključene pokazivače pravca, tj "sva četiri"

- Parkiranje na trotoaru je dozvoljeno samo ako ostane prolaz za pešake najmanje 1.60 metara, a ne sme biti uz ivicu kolovoza

Pročitajte još: NOVA MOGUĆNOST: Pacijenti iz Srbije na transplantaciju i u Italiju!

#Automobil

#Bicikl

#Policija

#Saobraćaj

'