AKTUELNO

Širom Srbije danas je održano tradicionalno plivanje za Časni krst, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje.

U Zemunu je organizovana centralna manifestacija, na kojoj je učesnike i okupljene blagoslovio poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, a do Časnog krsta je prvi, od 200 učesnika, stigao srednjoškolac iz Beograda Uroš Radulović.

Foto: Tanjug

Na beogradskoj Adi Ciganliji održano je takmičenje pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, a najbrži među 54 takmičara na stazi dugačkoj 33 metra, je bio kadet Vojne akademije Sava Stanković.

Ministar Aleksandar Vulin je nakon čestitanja pobedniku kazao da je "ponosan na kadete i pripadnike Vojske Srbije, baš kao što je cela Srbija ponosna na svakog pripadnika Vojske Srbije".

Pripadnici Ministarstva odbrane i VS plivali su danas i u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Sremskoj Kamenici, Starim Banovcima, Pančevu, Zemunu, Savamali u Beogradu, Čačku, Raški, Kruševcu, Nišu, Svrljigu, Kuršumliji, Mladenovcu, na Vlasinskom jezeru, u Somboru, Staroj Pazovi, Kragujevcu, Inđiji, Pirotu, Smederevu i juče kod Beogradske tvrđave.

Foto: TV Pink Printscreen

Plivanje za Časni krst održano je i u Nišu, gde je od 20 učesnika pobedu na bazenu Sportskog centra "Čair" izvojevao student elektronike Nikola Djorđević (24).

U Sremskoj Kamenici u konkurenciji 140 plivača Bogojavljenski krst je iz Dunava izvukao Aleksa Bobar, dok je u Zrenjaninu od 46 učesnika pobedu odneo Nenad Živanov.

Jedan od učesnika plivanja za Časni krst, Aleksandar Anđelković iz Novog Sada, nakon što je izašao iz gradskog jezera kod Kulturnog centra Zrenjanina, zaprosio je devojku, piše portal "Zrenjaninski.com".

U Kragujevcu je pobedio 60-godišnji Micko Jakovljević, a na takmičenju je učestvovalo 33 takmičara među kojima su bile i dve žene.

U bazenu na smederevskom odmaralištu Jugovo za Časni krst plivalo je 14 mladića i jedna devojka, a pobednik Nebojša Milić dobio je zlatnik s tekstom "Bogojavljenje 2018", pozlaćeni krst, bocu viskija i večeru za dvoje u restoranu Imperijal.

Foto: TV Pink Printscreen

U Smederevskoj Palanci prvi put je održano plivanje za Časni krst, a Tanja Simonović je od 33 učesnika bila najbrža.

Učenik prvog razreda Tehničke škole "Rade Metalac" Luka Petković doplivao je prvi do časnog krsta u ledenoj Vlasini u Vlasotincu, dok je u Vladičinom Hanu pobedila Marija Stošić.

U Pirotu je pobedio student i fudbaler Jedinstva Nikola Lilić, dok je na gradskom bazenu u Kuršumliji najbrži bio Srđan Ranđelović koji je dobio i novčanu nagradu od 10.000 dinara.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavljaju Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika, a pre više od 15 godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići i devojke se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

#Bogojavljenje

#krst

#plivanje

'