AKTUELNO

Lekari pak upozoravaju da seks pre 16. godine udvostručuje mogućnost za nastanak raka grlića materice.

Doktorka Katarina Sedlecki, dečiji ginekolog Instituta za majku i dete napominje da je mladima danas izuzetno teško jer odrastaju u sudaru tradicionalnog društva i savremene kulture, koja podrazumeva velike seksualne slobode i različite načine izražavanja seksualnosti.

Sedlecki i Violeta Babić, autorka knjige "Za devojke i njihove momke - Vodič kroz siguran seks" bile su gošće emisije Pravac na TV Pink.

Kako je rekla doktorka, studija iz evropskih zemalja je pokazala da svaki četvrti tinejdžer prvo seksualno iskustvo stekne pre 15. godine. Stopa rađanja kod adolescenata opada i to je trend u svetu, navela je doktorka. U Srbiji žene odluku u prekidu trudnoće mogu samostalno doneti posle 16. godine.

Foto: Printscreen

Devojke koje dolaze na abortus mahom imaju podršku roditelja, ukazala je doktorka, istakavši značaj i prednosti uvođenja seksualne edukacije kao obaveznog školskog predmeta.

-Finska je dobar primer. Oni su osamdesetih godina prošlog veka uveli seksualnu edukaciju kao obavezan predmet u škole. Taj sistem je dao jako dobre rezultate - istakla je Sedlecki.

Roditelji osećaju nelagodu jer je to pokazatelj da dete raste i da će postati nezavisno, dok deca strahuju da će izgubiti roditeljsku podršku. Potrebno je napraviti pogodnu klimu, pričati i o knjigama koje su korisne, ili tu temu pokrenuti uz neku tinejdžersku seriju, navela je Sedlecki.

Princip zastrašivanja bez konkretnih smernica ne daje rezultate, istakla je ona.

Sedlecki je navela da tinejdžerke često i ne znaju da imaju polnu bolest, dok je baš u periodu adolescencije najveća podložnost polnim bolestima poput Humanog paploma virusa i genitalne hlamidije koja je jedan od uzročnika steriliteta.

- Najmanja je šansa da će dobiti HIV. Polovina polnih bolesti ne daje simptome - navela je doktorka.

Sedlecki je ukazala da se četvrtina za seksualne odnose opredeli pre 16. godine. Prema njenim rečima, rizik za nastanak raka grlića materice je dvostruko veći ako je prvi odnos bio pre 16 godine.

Foto: Printscreen

Violeta Babić, autorka knjige "Za devojke i njihove momke - Vodič kroz siguran seks" smatra da je najbolje da u školama postoji kao obavezni predmet posvećen seksualnom obrazovanju. Promovišući svoje knjige među mladima saznala je da su oni slabo obavešteni o kontracepciji. - Nisu u mogućnosti da nabroje sva kontraceptivna sredstva, a kamoli da objasne kako se koriste - navela je ona upozorivši da su je neki od njih čak pitali da li je abortus najbolje kontraceptivno sredstvo.

Babić je naglasila da je tinejdžerima jako važno šta misle njihovi drugari, te mnogi stupaju u seksualne odnose rano zbog pritiska društva. Ankete pokazuju da je manji broj dečaka seksualno aktivno u odnosu na tinejdžerke.

Kako je ocenila od velikog je značaja komunikacija sa detetom, zapazivši da ima roditelja koji smatraju da je dete od osam, devet godina malo i nema potrebe da se sa njim govori o seksu.

S. M.

#Kontracepcija

#Seks

#tinejdžer

#škola

'