AKTUELNO

Na srpskim graničnim prelazima najduža zadržavanja zabeležena su iz pravca Hrvatske i Mađarske, gde su kolone dugačke nekoliko kilometara.

Iz Uprave carina saopšteno je da je trenutna situacija tipična za ovo doba godine, zbog praznika i očekuje se da će i narednih dana intenzitet saobraćaja biti pojačan.

Kolona na izlazu iz Hrvatske, na graničnom prelazu Batrovci duga je nekoliko kilometara i zadržavanja traju između tri i četiri sata, dok se na ulazak u Srbiju čeka do 20 minuta. Jedino veće zadržavanje na ulasku u Srbiju, odnosi se na putnike sa AP KiM, koji moraju da dobiju potvrdu koju izdaje MUP RS kako bi nastavili putovanje.

Duže zadržavanje zabeleženo je i na graničnom prelazu Tovarnik-Šid iz pravca Hrvatske, gde se oko podneva čekalo oko 90 minuta. Do toga je došlo jer je hrvatski MUP preusmerio deo putničkog saobraćaja sa autoputa ka tom graničnom prelazu, u pokušaju da rastereti pritisak na prelaz Bajakovo-Batrovci.

Kolona vozila na prelazu Tovarnik-Šid duga je dva kilometra, a nakon izlaska iz Hrvatske i putnička i teretna vozila nalaze se u istoj traci u međuzoni, tako da se zadržavanje odnosi na celokupan saobraćaj.

Na najvećem prelazu ka Mađarskoj, na graničnom prelazu Horgoš, na izlaz iz Mađarske čeka se oko tri sata, dok se na ulaz u Srbiju trenutno čeka do pola sata.

Na graničnom prelazu Kelebija, u putničkom prometu nema zadržavanja, kao ni na Terminalu preko kojeg prelaze kamioni.

Zadržavanja nema ni na ulaznoj strani graničnog prelaza Gradina, iz pravca Bugarske, a na izlaz iz Srbije čeka se od 15 do 30 minuta.

Na graničnim prelazima Preševo, prema Makedoniji, i Gostun, prema Crnoj Gori, putnički promet odvija se ubičajeno, bez zadržavanja.

Uprava carina radi maksimalnim kapacitetom, sve raspoložive saobraćajne trake su otvorene, a smene pojačane dodatnim brojem carinskih službenika kako bi zadržavanja bila što manja.

Autor: S.A.

'