AKTUELNO

Opasna bolest sve više uzima maha.

Neke stvari koje koristite svaki dan mogu povećati rizik od nastanka raka. To posebno vredi za proizvode za čišćenje. Većina ih sadrži hemikalije koje su dokazano štetne za naše zdravlje. Uklanjanje ovih stvari iz doma će sprečiti razne bolesti, a ne samo rak.

Ovo su devet uzročnika raka s kojima treba oprezno da rukujete ili da ih uklonite iz svog doma.

Umetničke potrepštine

Većina umetničkih potrepština sadrži kancerogene stvari. Na oprezu budite s markerima, bojama i lepkovima.

Sveće

Mirisne sveće mogu biti štetne za zdravlje. Najzdraviji izbor su sveće od pčelinjeg voska.

Foto: Pixabay.com

Osveživači vazduha

Istraživanje iz 2008. godine otkriva da osveživači vazduha sadrže hemikalije koje su propisane kao otrovne, ali ih proizvođači ih ne stavljaju na deklaracije. Izbegavajte korišćenje osveživača vazduha u domu ili automobilu.

Šamponi

Iako nema naučnih dokaza koji povezuju upotrebu šampona i nastanak raka, radije koristite šampone iz kućne radinosti.

Pesticidi

Pesticidi koji se koriste za ubijanje insekata su izrazito otrovni. Izbegavajte ih u širokom luku i koristite prirodna sredstva.

Antidepresivi

Foto: Pixabay.com

Istraživanje je povezalo antidepresive s rakom jetre. I druge studije ih povezuju s različitim vrstama raka. Koristite prirodne pristupe kao što su vežbanje, meditacija i lekovito bilje u borbi protiv depresije.

Plastične zavese

Plastične zavese oslobađaju otrovne hemikalije. Imate li plastične zavese zamenite ih tkaninom, a ako se radi o zavesama u kupatilu, zamenite ih staklom.

Hemijsko čišćenje

Odeća koju ste pokupili s hemijskog čišćenja sadrži perkloretilen koji naučnici povezuju s rakom. Kupujte odeću koju ne morate svaki put da nosite na hemijsko čišćenje, a za kućno čišćenje koristite limunov sok.

Boje, razređivači i izbeljivači

Istraživanja pokazuju da su ovo potencijalni uzročnici raka. Ako imate kućne radove, farbate zidove ili slično, svakako koristite proizvode na biljnoj bazi. Brže se suše, manje intenzivnog su mirisa i svakako manje utiču na zdravlje.

S.A.

#Bolest

#Kuća

#Rak

#Zdravlje

'