AKTUELNO

Hraniteljstvo je jedinstvena i izazovna uloga koja ljude koji odgajaju decu koju nisu rodili vodi putem posebnog životnog iskustva, davanja drugome najboljeg dela sebe, pri čemu i sami, čineći dobro za druge, mnogo dobrog izgrađuju i dobijaju. To je pre svega jedan plemeniti čin ljudi koji se oduluče da se brinu o deci koja najčešće nemaju nikoga. Nažalost, nemaju svi uvek dobre namere, neki su vođeni iskuljučivo finansijskim motivima, pa zbog toga kandidati za hranitelje prolaze stroge kontrole - moraju da pohađaju brojne radionice i škole pre nego što u svoj dom prime mališane.

Psiholog iz Centra za socijalni smeštaj i usvojenje Svetlana Milenković objasnila je, gostujući u "Novom jutru" televizije Pink da je hraniteljstvo samo privremena briga za dete koje iz određenih razloga ne može da živi u svojoj porodici, dok usvojitelji postaju zakonski roditelji deteta.

- Prvi korak ka tome da neko postane hranitelj jeste obraćanje Centru za socijalni rad i podnošenje dokumentacije koja dokazuje da je kandidat zdrav, sa krovom nad glavom, stabilnim izvorom prihoda, da nije osuđivan, kažnjavan. Nakon prvog koraka nastupa priprema i obuka kroz koje se vrše i provere kompetencija - kaže Milenković.

Hraniteljka Nataša Novaković ističe da je proces koji je morala da prođe bio jako izazovan, ali i interesantan.

Foto: Printscreen

- Kroz školu koju smo morali da prođemo suprug i ja, treneri vide kako reagujemo i kako se ponašamo u najstresnijim životnim situacijama - kaže Novaković, koja je za deset godina koliko je hranitelj u svoj dom primila petoro dece.

Kako ističe, čin je prelep, a razlozi da postanu hranitelji bili su lični - pored svoje trojce dečaka, želeli su devojčicu, pa su rešili da na ovaj način pomeraju granice.

- Naša deca mnogo dobijaju ovim činom i prihvataju drugu decu savršeno. Oni su svi velika porodica, braća i sestre - kaže Novaković.

Ona dodaje da je jedna od najvažnijih stvari to kako se deca ispraćaju i da je bitno urezati im poruku ljubavi pre nego što napuste dom hranitelja.

Foto: Printscreen

Milenković kaže da su finansijski razlozi legitiman deo motivacije hranitelja, ali da ne smeju biti ključni motiv.

- Dete na hraniteljstvu dobija novac za svoje izdržavanje i to su često značajna i velika sredstva - kaže Milenković.

Hraniteljske porodice proverava savetnik za hraniteljstvo koji ih obilazi jednom mesečno, pomaže im, daje savete i ukazuje na eventualne probleme i njihova moguća rešenja.

Milenković ističe da su promene jako stresne za decu, pa je važno dobro ih pripremiti, posebno ako nakon hraniteljske porodice, dete ide na usvojenje.

Sve detalje o tome kako postati hranitelj ili usvojitelj deteta, pogledajte u nastavku.

#Novo jutro

#Porodica

#Usvajanje

'