AKTUELNO

Dva aviona Er Srbije koja su danas zbog magle kružila nebom, na letu iz Beča i Zagreba, sletela su na beogradski aerodrom, sa više od jednog sata zakašnjenja, rečeno je Tanjugu na aerodromu 'Nikola Tesla'.

Kako kažu, aerodrom Beograd je neprekidno otvoren za avio-saobraćaj, jer raspolaže kategorijom IIIb odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti.

To znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.

Od jutros je zabeleženo kašnjenje pet od ukupno 101 leta, koliko ih je za danas predvideno.

Let avio-kompanije Transavia iz Amsterdama za Beograd preusmeren je u Sofiju, dok je povratni let rumunske avio-kompanije TAROM za Bukurešt otkazan.

Aerodrom navodi da odluka o tome da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, zavisi od nekoliko činilaca, kao što su opremljenost aviona, obuke i dozvole pilota za sletanje i poletanje u ovakvim uslovima, procedura avio-kompanija i na kraju, od odluke pilota da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd ili preusmeriti let na najbliži aerodrom.

Mediji su preneli da su avioni kružili nad aerodromom čekajući da se magla raziđe kako bi mogli da slete, kao i da su dva aviona kompanije Er Srbija kružila iznad Srema.

Takođe, da magla pravi problem manjim letelicama, koje nemaju opremu koja je predviđena za letenje u ovakvim vremenskim uslovima.

Pročitajte još: ALARMANTNI PODACI: Do 2050. godine broj stanovnika u Srbiji manji za 16,62 odsto!

#Aerodrom Nikola Tesla

#Avion

#Beograd

#Prinudno sletanje

#Srbija

'