AKTUELNO

Vodite računa!

Srbija će se u nedelju konačno zabeleti, a osim ako nemaju zimske gume i lance, vozači mogu biti kažnjeni i ako počine druge, takozvane zimske prekršaje u saobraćaju.

Kao i u Hrvatskoj, i u Srbiji, naime, postoje kazne za neočišćen sneg sa automobila i one nisu nimalo male.

Foto: Tanjug

Zavejani prozori

Naime, kako se navodi na sajtu Auto-moto saveza Srbije (AMSS) kazna za neočišćen sneg na automobilu je 3.000 dinara, ali može biti veća ukoliko se napravi saobraćajni prekršaj.

- Kada ne očistite sneg sa prozora, kazna može biti 3.000 dinara. Ista kazna je i za zavejane tablice i svetla, a ako tako izazovete nezgodu platićete saobraćajnoj policiji 5.000 do 15.000 dinara - navodi se na sajtu AMSS i dodaje da osim novčanih ili eventualno zatvorskih kazni, za ove propuste vozače čekaju i po 2 kaznena poena.

Kad smo već kod snega, nije na odmet podsetiti i na druge obaveze vozača kada na kolovozu ima snežnog pokrivača, leda i poledice.

Foto: Tanjug

Zimske gume, lanci

Obavezne su zimske gume koje imaju šaru duboku najmanje 4 milimetara. Kazna ukoliko ih vozač nema je od 6.000 do 20.000 dinara, a ukoliko u takvim uslovima izazove i saobraćajnu nezgodu kazna će biti od 10.000 do 40.000 dinara, ili čak do 45 dana zatvora.

Za razliku od zimskih guma, lance vozači moraju da imaju u prtljažniku i kada nema snega u zimskim mesecima. Kazna ukoliko ih neko nema je koliko i za neočišćen sneg na automobilu -3.000 dinara.

U Hrvatskoj, da podsetimo, vozači koji ne očiste sneg sa auta kažnjavaju se sa 700 kuna odnosno oko 100 evra.

#Automobil

#Kazna

#Sneg

#Čišćenje

'