AKTUELNO

Srbija danas obeležava Sretenje - Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav. Predsednika Srbije Aleksandra Vučića je u Orašcu, gde se održava centralna ceremonija, dočakalo više od sedam hiljada građana.

12:00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Orašcu da je ovo veliki dan - Dan državnosti naše Srbije.

- Danas je Sretenje, veliki dan, Dan državnosti naše Srbije, dan kada slavimo Srbiju i odajemo počast onima koji su postavili temelje naše državnosti. Danas je dan sabornosti i sretanja, kako sa precima prošlošću tako i sa sadašnjošču, kada držeći se pravih uzora planiramo budućnost - rekao je Vučić, inače prvi predsednik koji se pojavio u Orašcu.

-- Plamen iz Orašca osvetlio je put ne samo Srbima, već svima koji su živeli u ropstvu. Slaveći današnji dan slavimo dve svete i svetle stavri, za koje su se borili naši preci, slavom slobodu i slavomo srpsku državu - rekao je Vučić.

Velika je odgovornost stajati ovde na najsvetijem mestu našeg postojanja. - U danima koji su pred nama moramo da rešavamo, a da nam ruke i obraz ostanu čisti, da donosimo odluke, a da nas one ne zaustave, moramo da dajemo, a da ništa ne izgubimo, da se pomirimo, a ostanemo časni – istakao je predsednik Srbije.

- Idemo ka člastvu EU, tražimo svoje mesto među najuspešnijim državama čovečasnsta, ali ne zaposvaljamo već jačamo prijateljstva sa Rusijom i Kinom. Naša Srbija je sve snažnija, poštovanija i uvažena, a njena reč pažljivo sluša, ceni i odmerava – istakao je Vučić.

Kako je dodao, kao predsednik Srbije mora da ukaže na ozbiljne probleme, a najteži je, moglo bi se reći,  problem svih problema je smanjenje broja stanovnika.

Foto: Tanjug

- Moram da saopštim brojeve koje nisu dobri i zabrinjavajući su za sve nas. Pre 60 godina rođeno je 163.297 dece, a danas 60 godina kasnije 100.000 dece manje. Kada ne bismo činili ništa situacija bi bila sve gora. Demografija i natalitet su izuzetno važni za budućnost Srbije - naveo je Vučić.

- Kao predsednik brinem o našoj budućnosti i zbog toga ovde na mestu odluke govorim o tom problemu, jer mi nema ničeg prečeg  od budućnosti Srbija, a budućnost Srbije su naša deca. Moramo da brinemo i planiram nekoliko meseci u napred, ali pre svega 20 ili 30 unapred - istakao je Vučić.

Svedoci ste da možemo da izgradimo puteve, da otvaramo fabrike, sprovedemo reforme, ali nam je sve džabe, ako nema ljudi, ako nema naroda, istakao je Vučić i dodao da Srbija ostaje bez građana zbog demografske recesije.

- Ako smo odgovorni moramo da počnemo da se ozbiljno bavimo ovim problemom. Ne samo vlada, ne samo predsednik, već kao celokupno društvo. Nema boljeg mesta od kog treba da počnemo borbu sa najvećim neprijateljem - našim nestajanjem. To je borba na sve ili ništa. Borba za opstanak i budućčnost Srbije. Znam da će biti teško, ali znam da vredi boriti se kako su to činili naši preci zbog kojih smo se danas borili - rekoa je Vučić.

- Samo borbom protiv sopstvenog nestajanja i ozbiljnom politikom - politikom brige o svakoj majci i detetu, politikom mira, tolerancije i stabilnosti obezbedićemo da boljoj uređenjijoj i poštvanojoj Srbiji naši potomci slave Srbiju - poručio je Vučić.

- Imamo pravo da se ponosimo našim precima, al ii obavezu da brinemo o onima koji dolaze posle nas. Zbog toga moramo da se posvetimo velikim problemima – dodao je Vučić, priznavši da je veoma ponosan jer je prvi predsednik koji došao u Orašac.

- Srbiju ćemo sačuvati, Srbiju ćemo odbraniti na vetrometini interesa mnogih velikih sila, ali moramo da sačuvamo i obnovimo naš narod, a za to nam treba podrška svakog pojedinca, svakog čoveka u Srbiji. Svih potomaka onih tri stotine koji su se ovde okupili pre više od dva veka i doneli sudbonosnu istrijsku odluku. Sada nam je takva istorijska i sudbonosna odluka potrebna- podvukao je on.

Vulin: Učite decu vrednostima koje naš narod čine velikim

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, sa saradnicima, obišao je danas Vojni muzej u Beogradu, čija su vrata, povodom Dana državnosti, tokom praznika otvorena za sve koji su zainteresovani da besplatno obiđu izložbenu postavku u ovoj vojnoj ustanovi kulture na Kalemegdanu.Tokom obilaska, ministar Vulin je istakao da je na današnji praznik, Vojska Srbije svim svojim kapacitetima i svim svojim sadržajima uz svoje građane.- Tako će, i za vreme praznika, Vojni muzej svoju izložbu pokloniti građanima Srbije, sasvim besplatno i ja pozivam sve naše građane i sve naše prijatelje da dođu i da sa svojim porodicama vide čime to raspolaže Vojni muzej i da osete ponos zato što su pripadnici velikog, hrabrog, istorijskog naroda koji ima šta da pokaže i koji ima šta da ponudi - rekao je Vulin tokom obilaska muzeja. - Učite našu decu, učite svoju decu vrednostima koje su ovaj narod učinile velikim, a nema boljeg mesta za to od Vojnog muzeja i od Vojske Srbije - naglasio je ministar Vulin.Zastupnik načelnika Vojnog muzeja, potpukovnik Dragan Nušić, informisao je ministra o radu Vojnog muzeja, kao i o postavci koja je privukla pažnju građana, ali brojnih posetilaca naše prestonice. Vojni muzej u Beogradu biće otvoren 15. i 16. februara, od 10 do 18 časova, za besplatan obilazak izložbene postavke u okviru obeležavanja Dana državnosti.

Foto: Tanjug

11:50 -  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Srbije u Orašcu da nema boljeg mesta od tog da okupi Srbe, jer je u tom mestu na najbolji mogući način sublimirana istorijska težnja srpskog naroda - težnja za slobodom.

Čestitajući Dan državnosti, Dodik je istakao da su Srbi sav svoj nacionalni i narodni život proveli u neprestanoj borbi za slobodu i "nisu proizveli samo jednog Karađorđa, nego mnogo Karađorđa i znane i neznane junake koji su se borili za slobodu".

- Danas je Srbija vraćena srpskom narodu, a srpski narod gde god bio, ovde i tamo, blizu i daleko, okupljen je oko nacionalne ideje i države Srbije u ideju koja se zove sloboda i naš nacioalni ponos i identitet -  rekao je Dodik i podvukao da su Srbi morali da prođu mnoge zablude, a jedna od njih je Jugoslavija, jer su, kako je rekao, Srbi stvarajući Jugoslaviju hteli da stvore slobodu i za druge, a ne samo za sebe, "da bi ti drugi na kraju u raspadu Jugoslavije, stvorili svoje države".

- Ali i nas vratili Srbiji i danas srpski narod ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku. Ponosno smo okupljeni oko ideje srpskog naroda - naznačio je predsednik RS.

11:38 - Aleksandar Vučić i Milorad Dodik položili su vence na grob voždu Karađorđu, a patrijarh srpski Irinej služi opelo stradalim ustanicima u Prvom srpskom ustanku,

Foto: Tanjug

11.22 - Počinje centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti u Orašcu.   Više od sedam hiljada građana nestrpljivo očekuje dolazak predsednika Srbije noseći transparente.

Foto: Tanjug

09:45 - Povodom Dana državnosti, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Republike, položio je danas venac kod spomenika Neznanom junaku na Avali, a u Spomen knjigu je zapisao da su sloboda i pravda najviše vrednosti koje su stvorile Srbiju.

Foto: Tanjug

Ministar je venac položio u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Komande za obuku general-potpukovnika Đokice Petrovića.

- Srbiju su stvarali ustanci i ustavobranitelji. Sloboda i pravda su najviše vrednosti koje su stvorile Srbiju. Od naših starih naučili smo da sloboda nije jednom dana, već je najviša vrednost za koju se živi i bori svakog dana. Generacije ustanika su izborile naše pravo na izbor i naše pravo na slobodu. Ne smemo biti manje hrabri ni manje mudri od naših predaka. U čast predaka, za slavu potomaka!? - zapisao je Vulin u Spomen knjigu. S

09:27 - U Predsedništvu Srbije obeležen je Dan državnosti. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tom prilikom odlikovao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Predsedniku Srbije orden je uručen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i Republike Srpske, kao i za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS.

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srpske čestitao je predsedniku Vučiću Dan državnosti i poručio da je odlikovanje, orden Republike Srpske na ogrlici, koje mu je dodelio izraz poštovanja za sve što je učinio za RS.

Odlikovanje je izraz poštovanja za ono što ste učinili za RS, u saradnji koju imamo na institucionalnom nivou, u razumevanju uslova u kojima RS radi i funkcioniše i u svojoj pomoći u mnogo pojedinačnih projekata koje ste podržali u RS. Srpska ceni Vučićev doprinos tome da je saradnja Srbije i RS danas najbolja, najvidljivija na projektima koje su zajednički realizovani. Ali nam uvek i više od tih projekata znači dobrodošlica koju osećamo kada dolazimo i podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i politici Srbije prema BiH. U RS dobro razumeju okvir koji se često ističe, da Srbija ceni teritorijalni integritet BiH i poštuje Dejtonski sporazum, a da voli Republiku Srpsku. Naravno, mi to čitamo na najbolji način i to je deo naše emocije koju imamo prema Srbiji i vama lično - rekao je Dodik.

Naznačio je da je Vučiću odlikovanje dodeljeno jer je samopregorno, vršeći funkciju premijera i sada predsednika Srbije, činio sve da se odnosi poboljšaju, da se reše mnoga pojedinačna pitanja, te da su zajedničke odluke dale rezultate i pomake da se reše pitanja za obične ljude.

- Vaš doprinos tome je nesumnjiv i želim da vam se zahvalim u ime RS i čestitam vam Dan države Srbije - rekao je Dodik i dodao da taj datum i u RS doživljavaju kao svoj dan.

Vučić se zahvalio Dodiku:

Ovaj orden mi je veliko priznanje. Mnogo toga smo učinili i mnogo je toga pred nama čime možemo da olakšamo život ljudima u RS, da budemo bliži jedni drugima, mada smo svojim odnosom i ozbiljnošću pokazali kako i na koji način gledamo u budućnost. Možemo mnogo toga u ekonomiji, u duhovnom i kulturnom povezivanju. Mi pripadamo istom narodu, slavimo iste slave, istom se radujemo, za istim tugujemo. Zadovoljan sam jer smo mogli da barem malo doprinesemo napretku RS, a ničim nismo odmogli. Ponosan sam na poziciju RS koja ne ugrožava nikoga, ponosan sam na odnos naroda i ljudi, na to da nema trzavica, nema ljubomore, zavisti, niti političkih svađa i sukoba kao što je to uvek među Srbima bilo. To je važna tekovina koju ćemo ostaviti svojim naslednicima i Dodik i ja. Hvala gospodinu Dodiku, ovo je za mene prevelika čast, još veća obaveza i još veća odgovornost. Mogu da obećam i vama i narodu RS da ću se boriti i dati sve od sebe da poštujemo Dejtonski sporazum i pomažemo RS. Pripadamo jednom narodu i time treba da se ponosimo. Danas je trenutak i danas je vreme kada možemo najslobodnije da govorimo o svojoj slavnoj tradiciji i istoriji i da iz tih primera učimo kako da se ponašamo u budućnosti. Nećemo da diramo ni u šta što bi nekoga povredilo, ali nećemo dozvoliti nekome da ruši srpsku slobodu i jedinstvo jer od slobode nema veće i lepše svetinje.

Foto: Tanjug

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti biće održana u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Foto: Tanjug

U ime Vlade Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas će položiti venac i odati počast voždu Karađorđu u crkvi Svetog Đorđa na njegovom grobu na Oplencu, a pored njega, to će učiniti i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Opštine Topola...

Foto: Tanjug

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem - Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima - glumcima, pevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama.

U svom obraćanju, predsednik Vučić je poručio da Srbija, slaveći laureate, proslavlja sebe i svoju budućnost. Srbija danas, kako je podsetio, slavi svoj dan, veliki i važan dan, Dan državnosti odajući počast svojim slavnim precima, sećajući se njihovih dela i pokazujući koliko je vredno živeti i boriti se.

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, izvedena je počasna artiljerijska paljbu u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu, na Niškoj tvrđavi i na Petrovaradinu. Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

#Dan državnosti

'